IN ACEST ARTICOL:
Scriu aceste randuri in speranta ca vor fi citite de cat mai multe femei, de toate. Iar tu, cea care citesti, esti la randul tau datoare sa transmiti mai departe aceste infomatii.

Scriu aceste randuri in speranta ca vor fi citite de cat mai multe femei, de toate. Iar tu, cea care citesti, esti la randul tau datoare sa transmiti mai departe aceste infomatii.

Am observat ca desi cancerul de col uterin este al doilea ca frecventa intre toate tipurile de cancer in intreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de san), stim prea putine despre aceasta boala cumplita. Pretutindeni in lume, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. In Romania situatia este cu atat mai trista cu cat cazurile de cancer descoperite sunt in stadii avansate. Din pricina problemele sociale si economice romanii nu isi fac controale periodice si ajung la medic numai cand boala este deja intr-un stadiu final. In tarile dezvoltate, datorita acestor controale periodice, medicii nici macar nu au ocazia de a vedea un cancer de col uterin in stadiu avansat. Vin din cand in cand in Romania pentru a studia asemenea cazuri. Poate ca intr-o zi vom merge si noi in alte tari pentru a face aceste studii. Acest lucru va fi insa posibil numai atunci cand vom intelege o idee foarte importanta:

Cancerul de col uterin depistat precoce poate fi tratat!

Tocmai din acest motiv trebuie sa facem controale periodice (testul Papanicolau) - pentru a putea depista precoce aceasta boala si pentru a o trata.


Ce e cancerul de col uterin? Ce e colul uterin?

Colul uterin este o zona de tranzitie intre vagin si uter. Practic este un fel de inel care delimiteaza partea superioara a vaginului de partea inferioara a uterului. Am spus ca aceasta este o zona tranzitie, acest termen fiind foarte important in intelegerea procesului de cancer. De ce? Vaginul are o structura diferita fata de cea a uterului (au tipuri diferite de celule). Colul uterin, fiind situat intre cele doua, este oarecum "ametit": nu stie ce fel de structura sa adopte. Prin urmare, osciland intre cele doua tipuri este predispus la schimbari. Aceasta predispozitie il face sensibil si in fata modificarilor de tip cancerigen, adica displazia (fiindca de fapt cancerul nu inseamna decat o alterare in modul de functionare a celulelor. Apar una sau mai multe celule altfel decat celelalte care se comporta si se inmultesc diferit fata de restul celulelor organismului si formeaza o tumora).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri