Alaptatul la san este foarte important pentru sanatatea si dezvoltarea copilului si totodata protejeaza mama de multe afectiuni.

Alaptatul la san este foarte important pentru sanatatea si dezvoltarea copilului si totodata protejeaza mama de multe afectiuni.

Ce contine laptele matern?

Fiecare mamica este unica astfel ca nu putem da proportii fixe cu privire la componenta laptelui matern. Deasemenea elementele continute in laptic sunt diferite in functie de varta mamei, de timpul trecut de la nastere, de anotimp (spre exemplu iarna este mai bogat in grasimi), de cum a decurs nasterea, spre exemplu mamicile care au nascut prematur au lapticul diferit de cele care au nascut la termen. Insa in general putem spune ca laptele mamei contine tot ce este necesar micutului. In primele zile de la nastere laptele mamei este foarte consistent si are o culoare galbuie, fiind numit colastru. El are proprietati purgative contribuind la curatarea intestinelor lui bebe de meconiu. In colastru se gasesc mai multi antiocrpi si globule albe care au rolul de a proteja copilul de infectii intr-o perioada cand este atat de sensibil.

Dupa cateva zile cantitatea de lapte secretat de mama creste si devine mai apos, iar sanii se maresc datorita asa-numitului lapte matur. Componenta acestuia se modifica permanent, devenind mai tarziu lapte primar, secretat in cantitate mai mare si care are o tenta albastruie. Laptele primar satisface nevoile bebelusului pana la varsta de 6 luni, apoi va fi laptele secundar, cu o culoare alba si care contine mai multe grasimi. Acest lapte nu mai poate fi administrat ca singur aliment pentru copil, micutul avand nevoie de o alimentatie diversificata.

Laptele matern, in ansamblu, contine glucide usor asimilabile, proteine, anticorpi, globule albe, vitamine, substante minerale, fermenti, hormoni, inclusiv de crestere pentru micut, factori antiinflamatori si antibacterieni, anticorpi de la mama deja imunizata pentru unele boli pe care le-a contactat in trecut sau s-a vaccinat, enzime etc.

Beneficiile alaptarii pentru bebelus

Bebe are numeroase beneficii pentru sanatatea si cresterea lui, iar acestea se vor vedea si mai tarziu, in anii copilaririei:

- Hidrocarburile sunt importante pentru micut pentru ca ele sunt principala sursa de energie si printre aceste glucide se afla si lactoza care fermenteaza in burtica bebeluslui un produs acid ce il ajuta sa-si mentina echilibrul acido-bazic;


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri