21 Octombrie 2009 publicat în Mami 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Secretia vaginala reprezinta un marker veritabil al sanatatii genitale feminine. Astfel orice femeie ar trebui sa isi analizeze in mod constant, zilnic, secretia vaginala, cel mai usor fiind prin utilizarea protej-slipurilor. In functie de modificarile acestei secretii femeia poate constata ca sufera o afectiune genitala si chiar poate orienta diagnosticul alaturi de medic in functie de caracteristicile principale ale secretiei vaginale.

1. Vaginitele bacteriene

In flora vaginala normala se gasesc bacterii, dar si ciuperca numita Candida albicans. Aceste bacterii sau mai bine zis microorganisme, pentru a include si ciupercile, traisc intr-un delicat echilibru ce asigura pH-ul vaginal normal. In anumite conditii, sub influenta unor factori declansatori (igiena sexuala inadecvata, consum de antibiotice sau alte medicamente, alimentatie dezechilibrata, boli genitale etc.) acest echilibru delicat al microorganismelor din flora vaginala este perturbat si in astfel de situatii unele bacterii se inmultesc mai mult decat ar trebui, determinand o inflamatie locala numita vaginita bacteriana. Din pacate sunt si vaginite bacteriene declansate sau carora li s-au alaturat si bacterii ce nu fac parte din sfera genitala normala si cele mai frecvente sunt cazurile in care partenerii nu fac dus inaintea contactului sexual iar barbatul prezinta o minuscula infectie de acest gen la nivel penian. Sunt insa si alte situatii de a contacta astfel de bacterii, cum ar fi purtarea tampoanele care se introduc intravaginal (cele aplicate pe slip sunt absorbante), diafragma sau alte obiecte care se introduc intravaginal (obiecte sexuale de exemplu). O secretie vaginala alb-cenusie (sau galbuie), urat mirositoare (mirosul este mai puternic dupa actul sexual) indica o vaginita bacteriana.

2. Vaginitele micotice – candidoza vaginala

Cum precizam mai sus, Candida albicans face parte din flora normala vaginala insa in anumite conditii nefavorabile aceasta se poate inmulti peste limita prag determinand afectiunea numita candidoza vaginala. Aceasta se manifesta local prin prurit vulvar mai ales, dureri vaginale cu precadere in timpul sau dupa contactul sexual, usturime, crampe la mers etc. Modificarile specifice ale secretiilor vaginale: acestea devin mai abundente, isi schimba mirosul, devenind neplacut, intepator sau chiar de “peste”, consistenta devine branzoasa, ca niste cheaguri, iar culoarea este modificata, fiind alb-galbuie.

3. Vaginita parazitara – trichomoniaza vaginala

Tricomonaza ( sau trichomoniaza)este o boala parazitara cu transmitere sexuala data de Trichomonas vaginalis, un protozor unicelular. Atat barbatii cat si femeile pot face aceasta boala. La femei, parazitul afecteaza vaginul, uretra, cervixul uterin (colul), vezica urinara precum si glandele din zona genitala cum ar fi glandele lui Bartholin sau glandele lui Skene (de la nivelul labiilor). Femeia poate manifesta prurit vaginal sau chiar iritatie, dureri la contactul sexual (dispareunie), zone de culoare mai rosie la nivelul organelor genitale externe sau al cervixului, urinari frecvente si chiar dureroase (disurie), mucoasa rosie la nivelul colului uterin si mucoasa vaginala profunda, cu pete albicioase de puroi, adesea trichomonaza asociindu-se cu candidoza datorita pH-ului acid pe care Trichomonas il determina, ideal pentru a se inmulti exagerat Candida. Modificari caracteristice ale secretiilor vaginale: secretii abundente, culoare galbui sau gri-verzui, uneori cu aspect de spuma la nivel vaginal, miros urat, anormal, de mucegai uneori.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri