13 Noiembrie 2009 publicat în Mami 7 share-uri

Femeile, prin natura lor anatomica si fiziologica, sunt predispuse la anumite patologii tipice sexului feminin si ma refer la cele din sfera genitala. Aceste patologii nu ridica interes doar prin faptul ca exista, caci pana la urma orice organ ar putea fi afectat, ci ne starneste interesul intr-atat de mult incat sa consideram obligatorie verificarea existentei lor datorita incidentei ingrijorator de mare. Practic, cancerul de san reprezinta prima cauza de mortalitate in randul femeilor, urmata de cancerul de col uterin. Asadar nu vorbim de niste patologii oarecare, ci de unele cu incidenta foarte ridicata care curma multe vieti. Sa nu uitam ca pretutindeni in lume la fiecare doua minute o femeie moare de cancer de col uterin.

- Infectiile virale, cele mai frecvente cu HPV (papiloma virus uman)
- Alte tipuri de infectii, spre exemplu determinate de fungi (candidoza) sau bacterii (vaginite) ori chiar de paraziti (trichomonaza).
- Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute la menopauza pot si ele da un test Papanicolau anormal.
- Modificari celulare precanceroase rezultate in urma unor infectii netratate (spre exemplu infectia cu anumite tulpini de HPV, care predispun la aparitia cancerului de col uterin)
- Modificarile canceroase, prezente in cancerul de col uterin
- Unele BTS
- Polipii cervicali.
Cititi mai multe informatii depre testul Papanicolau si intrepretarea rezultatelor in articolul “Totul despre testul Papanicolau” sau aici.

Analiza secretiilor vaginale

Analiza secretiilor vaginale prelevate din zona profunda a vaginului arata starea de sanatate a celulelor secretante, prezenta unor infectii sau absenta lor, secretiile unor glande ale colului, prezenta microbilor care nu fac parte din flora locala sau a unor celule descuamate din epiteliile vaginale sau uterine care pot indica patologii etc. Concluzionand, analiza secretiilor vaginale trebuie si ea realizata obligatoriu in fiecare an. Prelevarea este simpla si secretiile se analizeaza la microscop, iar daca exista suspiciunea unei infectii se poate realiza o cultura pe care urmeaza sa se faca antibiograma pentru a stabili tratamentul la care germenii care au produs infectia sunt sensibili.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Autoexaminarea sanilor

Pentru autoexaminarea sanilor fiecare femeie trebuie instruita astfel incat sa cunoasca felul in care trebuie sa arate sanii normali:
- Vizual pielea nu trebuie sa prezinte pete, zone rosii, indurate, proeminete, dureroase, nu trebuie sa aiba aspect de coaja de portocala, sa fie iritata etc, pielea trebuie sa fie neteda si ferma
- Simetria sanilor: este foarte important sa observam simetria sanilor (poate fi un chist sau un nodul unilateral si unul din sani sa fie mai mare decat de obicei) atat ca pozitie fata de cutia toracica cat si ca orientare a mameloanelor si diferenta de dimensiuni. Unul din sani este mai mare decat celalalt, insa diferenta de dimensiune este foarte mica incat priviti per ansamblu nu se observa o diferenta evidenta intre ei
- Mameloanele nu trebuie sa fie retractate, insinuate in interior (decat daca asa s-a nascut respectiva femeie), nu trebuie sa prezinte pete, macarimi, secretii sau zone dureroase ori iritatii iar la palpare nu trebuie sa se simta nimic in spatele lor decat un tesut moale omogen. Daca simtiti noduli sau ceva tare “in carti de vizita” va prezentati de urgenta la medic
- Palpatoriu sanul are 5 cadrane: cel mamelonar situat central, iar pentru restul 4 se traseaza o cruce imaginare peste san ale carei linii se unesc in dreptul mamelonului. Aceste linii vor imparti sanul in 4 cadrane, doua superioare si doua inferioare. Fiecare cadran, inclusiv cel mamelonar se palpeaza o data cu mana de aceeasi parte cu sanul palpat stand in sold si o data cu ea ridicata la ceafa.

Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri