Cine crede ca bolile se instaleaza cu simptomatologie spectaculoasa se inseala amarnic. Putine sunt acele boli care au un caracter acut si pe care bolnavul le poate sesiza inca de la instalare. Tocmai de aceea, odata cu inaintarea in varsta, tot mai multi oameni sunt bolnavi, avand afectiuni cronice pe care le vor purta ca povara restul vietii.
Se spune ca ceea ce doare trebuie sa ne ingrijoreze, dar cel mai mult sa ne sperie ceea ce nu doare. Adesea cele mai grave boli nu au o simptomatologie puternica decat atunci cand au avansat atat de mult incat bolnavul nu mai are sansa de a-si recapata sanatatea. Iata deci si principalele motive pentru care aceste boli, desi atat de cunoscute si discutate, ocupa in continuare locurile de top in randul cauzelor mortalitatii. Sa vorbim deci despre bolile grave cu simptomatologie tacuta.7 boli viclene care ataca in tacere
Bolile ficatului
Hepatitele fac parte din cele mai viclene boli, instalandu-se lent astfel incat organismul reuseste sa se acomodeze si sa se obisnuiasca cu noile “conditii” date de boala. Pacientul nu prezinta la inceput mari dezechilibre privind starea de sanatate, evolutia este treptata, initial resimte o stare de oboseala, eforturile activitatilor obisnuite sunt suportate mai greu, tinde sa isi lungeasca programul de somn sau simte nevoia sa doarma ziua, pacientul este mai apatic, usor-usor se instaleaza si tulburari gastro-intestinale care, datorita instalarii lente, sunt suportate de pacientul care se obisnuieste cu ele. Astfel boala evolueaza lent, analizele sanguine nu sunt puternic perturbate si in general oamenii nu obisnuiesc sa isi faca analize daca nu se simt bolnavi, pana cand apar si simptomele mai evidente cand boala a evoluat destul de mult pana la ciroza, ascita sau chiar cancer hepatic.
Depresia
Depresia reprezinta baza multor afectiuni, scazand capacitatea de lupta a sistemului imunitar, perturband echilibrele hormonale ale organismului, precum si secretiile mediatorilor chimici de la nivelule tesutului nervos central. Este o perturbare care poate afecta serios calitatea vietii unei persoane, desi nu se considera a fi o boala letala, totusi ocupa primul loc in cadrul bolilor care determina suicid. Depresia se instaleaza lent, ca un virus ce “mananca” din fericirea omului, acesta devine negativist, isi pierde stima de sine, nu mai are initiativa, nu mai gaseste nimic placut in activitatile de zi cu zi, incepe sa vada totul “in negru” si in final boala pune stapanire pe toata viata sa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară