IN ACEST ARTICOL:
Testele de secretii ar trebuie efectuate de fiecare femeie activa sexual in fiecare an daca nu are simptome anormale la nivel genital si de fiecare data cand prezinta diverse simptome la nivel genital.

Testele de secretii ar trebuie efectuate de fiecare femeie activa sexual in fiecare an daca nu are simptome anormale la nivel genital si de fiecare data cand prezinta diverse simptome la nivel genital.

Testele de secretii se fac pentru a depista eventuale infectii la nivel vaginal:
- Vaginite bacteriene, a caror principala simptomatologie este reprezentata de secretii laptoase cu miros urat, de peste, dar si prin mancarimi, uscarea vulvei (zona din jurul vaginului) sau dureri in timpul actului sexual (dispareunie). Vaginitele bacteriene nu sunt boli cu transmitere sexuala (BTS).
- Candidoza vaginala – dupa cum sugereaza si numele, aceasta vaginita este cauzata de fungul Candida albicans, manifestandu-se in general prin secretii albe, vascoase, branzoase, cu miros fetid, mancarimi si dureri in timpul actului sexual sau senzatie de disconfort.
- Infectii parazitare – Trichomonas vaginalis – un parazit ce determina leziuni ale mucoasei, se asociaza frecvent cu candidoza si se manifesta prin dureri si disconfort in zona inferioara a abdomenului, secretii galben verzui cu sau fara urme de sange. Tricomoniaza este o boala cu transmitere sexuala;
- Vaginozele fiziologice, datorate perturbarii florei vaginale de cauze interne, ca stres, alimentatie, unele medicamente ca antibioticele etc.;
- Alte boli cu transmitere sexuala, precum herpesul genital, chlamidyaza etc.

Cum se efectueaza testul de secretii vaginale?

Acest test este facut doar de medicul specialist, ginecolog. Pacinta se dezbraca de la talie in jos si se aseaza pe masa ginecologica astfel incat medicul sa aiba acces la organele genitale, sa poata studia aspectul si sa poata executa diverse manevre. Cu o bagheta speciala care se introduce adanc in vagin se preleveaza secretiile care se intind apoi pe o lama de micsroscop intr-o solutie salina, ca apoi sa poata fi analizata la microscop si sa fie identificate in acest fel posibilele microorganisme patologice prezente in secretiile vaginle.

Exista mai multe tipuri de teste care evalueaza secretiile vaginale:
- Testul standard, explicat mai sus;
- Testul care evalueaza pH-ul vaginal; pH-ul vaginal normal se situeaza intre 3.8 – 4.5, dar in cazul unor infectii vaginale pH-ul se modifica.
- Testul Whiff – testul aminelor volatile – pe lama cu secretii se adauga cateva picaturi de KOH (hidroxid de potasiu), iar in cazul unei vaginoze bacteriene lama va emeana un miros puternic de peste.
- Testul cu KOH (hidroxid de potasiu) presupune amestecare secretiilor vaginale prelevate cu o solutie de KOH care va facilita diferentierea microscopica a bacteriilor patologice de cele normale.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri