Portretul mamei narcisiste -Cand iubirea de sine devine maligna

12:06, 7 Iunie 2010 publicat în Mami

Mama narcisista este capricioasa si inconsecventa in ceea ce face si spune, urmarind sa-si antreneze copiii in satisfacerea capriciilor sale. Psihologii o numesc �vampir emotional� pentru ca manipuleaza minunat sentimentele celor din jurul ei si le absoarbe pe cele ale propriului copil, determinandu-l sa se perceapa ca pe o extensie de-a sa.

Chiar daca poseda o inteligenta deosebita, prea prinsa de nevoia sa continua de afirmare, mama narcisista va fi imatura din punct de vedere sentimental, incapabila sa-i ofere copilului sau un mediu emotional sanatos in care sa creasca si sa-si dezvolte personalitatea. Fie se percepe pe sine perfecta, fie se va preocupa intens de felul in care ceilalti o percep: in fata lumii intregi, ea nu concepe sa fie ALTFEL. De aceea, nu este exlus ca uneori sa deformeze adevarul in propriul beneficiu. Nu tolereaza ca ceilalti sa fie laudati in fata ei si va accepta cu greu chiar laudele aduse propriilor copii.

Uneori, chiar si inconstient, va incerca sa diminueze importanta copilului sau, umilindu-l, facandu-l sa se simta prost sau minimalizand performantele si reusitele sale. O persoana narcisista crede insistent ca doar persoana sa este indreptatita sa aiba parte de iubire si afectiune si este de parere ca nu poate gresi decat in cazuri exceptionale. Atunci insa, va gasi imediat, cu mare usurinta, scuze plauzibile si explicatii credibile. Cand i se atrage atentia asupra greselilor sale, devine furioasa.

Critica si manipularea sunt perfect ascunse sub masca altruismului: intotdeauna o persoana narcisista are cele mai bune intentii. Printre armele cele mai sigure ale unui narcisist se numara cuvintele si uneori minciunile deghizate sub forma adevarului si a truismului “iti vreau binele”. Vei auzi destul de des de pe buzele sale “am vrut doar sa te ajut…, am facut ceea ce trebuia sa fie facut pentru ca TIE sa iti fie bine”…

Citeste si:
Lecție deschisă de astrologie: 10 lucruri pe care vrem să le știi...
Lecție deschisă de...

Persoanele narcisiste sunt extrem de sensibile in fata criticilor si vor exploda de furie, amenintari, intimidari, in manifestari violente, chiar si fata de propriul copil. Mamele narcisiste se afla chiar in competitie cu proprii copii pentru a castiga atentia sotului sau a celorlalti membrii ai familiei, sunt de parere unii psihologi. Cele mai multe definitii ale narcismului se refera la fascinatia excesiva fata de propria persoana care poate chiar merge pana la obsesie, vanitate, iubirea de sine exagerata in detrimentul iubirii fata de ceilalti, nevoia constanta de a primi laude si confirmari ale meritelor proprii. Persoanele narcisiste rareori cer ajutorul specializat al specialistilor: nu isi constientizeaza propriul comportament, nici nu realizeaza repercusiunile pe termen lung ale acestuia asupra celorlalti. Odata cu un copil, se naste si mama, spune o veche vorba. Chiar asa sa fie?...

Citeste si:
Psihologie: De ce simt fumătorii că nu pot 'lăsa țigara din mână'?
Psihologie: De ce simt...

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri