12:07, 26 Iulie 2010 publicat în Mami

Se tot vorbeste despre utilitatea si necesitatea testului Papanicolau, insa ce reprezinta acesta mai exact? Ne-am propus sa lamurim in articolul curent cele mai frecvente intrebari despre testul Babes-Papanicolau. In primul rand trebuie sa stiti ca locul doi ca mortalitate dupa cancerul mamar il ocupa cel de col uterin si totusi exista si o veste buna ambele cancere depistate la timp pot fi vindecate! Papanicolau iti salveaza viata!Ce este testul Babes-Papanicolau?

Testul sau frotiul Babes-Papanicolau reprezinta o analiza microscopica a unui frotiu de celule prelevate de la nivelul colului uterin al femeii venita la control (se foloseste un fel de periuta cu care se preleveaza celulele de la nivelul colului). Femeia ajunsa in cabinetul de specialitate este asezata pe masa ginecologica, se folosesc departatoarele vaginale, se introduce un instrument special de prelevare, se "periaza" fin colul uterin si se efectueaza frotiul cu celulele respective.

De ce este atat de important testul Babes-Papanicolau?

Acest test analizeaza daca celulele colului sunt sanatoase si functioneaza optim, daca sunt corect asezate (ceea ce indica buna lor interrelationare), daca sunt suficient maturate etc. Asadar, testul Babes-Papanicolau poate da informatii de la o banala infectie ( de exemplu candidoza care afecteaza si colul) pana la atipii celulare traduse in diverse stadii de evolutie canceroase.

Citeste si:
De ce este recomandat să mergi în fiecare an la medicul ginecolog? 
De ce este recomandat să...

Ce afectiuni poate indica rezultatul anormal la testul Babes-Papanicolau?

Un rezultat normal inseamna ca nu exista niciun semn patologic la nivelul celulelor cervicale, insa atunci cand acestea prezinta unele anomalii, in functie de acestea rezultatul poate indica:
- Infectii la nivelul vaginului si colului, spre exemplu vaginita, candidoza, chiar unele infectii parazitare ca trichomonaza;
- Infectii virale ca herpes sau infectii cu HPV (virusul papilloma);
- Vaginita atrofica sau alte modificari care apar de obicei la menopauza;
- Polipi cervicali;
- Boli cu transmitere sexuala;
- Modificari precanceroase ori chiar canceroase.

Citeste si:
Radioterapia performantă - tratamentul oncologic care poate învinge...
Radioterapia performantă -...

Cand trebuie efectuat testul Babes-Papanicolau?

Testul Babes-Papanicolau se efectueaza de la inceperea vietii sexuale si se recomanda anual sau la doi ani (in cazul din urma pentru femeile care n-au avut infectii vaginale in acea perioada si totodata au avut un partener stabil).

Cum se interpreteaza rezultatul testului Babes-Papanicolau?

Rezultatele frotiului se pot citi dupa mai multe clasificari standardizate, la noi se foloseste sistemul Bathesda (TBS).


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri