Mamografia
Mamografia este utilizata in screening-ul cancerului mamar si la noi se face dupa varsta de 50 de ani, atat pentru ca dupa aceasta varsta riscul de cancer mamamr este mult crescut cat si pentru faptul ca mamografia nu se face la femei tinere cand glanda mamara este inca activa fiindca nu se poate vedea nimic.
La femeile tinere se face ecografie mamara, prin aceasta analiza imagistica putandu-se vedea o patologie mamara chiar daca glanda este inca activa. Mamografia este recomandata anual, in alte tari insa, cum ar fi SUA, se face screening-ul de la 45 de ani. Cancerul la san nu doare in stadiu intitial, stadiu in care poate fi vindecat, asadar este imposibil de detectat simptomatic. Cand apar simptomele, ar putea fi tarziu... De aceea se face mamografie in afara existentei oricarei simptome, ca monitorizare a sanatatii sanilor.
Colonoscopie si alte analize de screening
Pentru persoanele cu risc se fac anumite analize de screening, adica analize periodice de monitorizare a sanatatii unor organe/aparate fata de care pacientul prezinta risc crescut. Asa este de exemplu colonoscopia pentru cei cu risc de cancere colonice, dar si analizele de sange, colesterol si EKG (electrocardiograma) se pot face anual pentru depistarea bolilor de inima, controul greutatii este de asemenea inportant caci obezitatea este o boala si inca una grava etc. Medicul de familie ii face fiecarui pacient un profil medical de preventie, screening si tratament daca deja este suferind de vreo afectiune cronica.
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: Healthy.ro - suplimentul de sanatate si diete by Kudika
Citeste si alte articole pe Healthy. Noi iti recomandam:
7 alimente pe care trebuie sa le introduci in meniul tau
12 sfaturi pentru a preveni cancerul de col
15 alegeri ale oamenilor slabi – tu le-ai urma?
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”