Conceptia apare cu aproximativ 2 saptamani inainte de aparitia menstruatiei. Ca urmare, este posibil sa nu stiti ca sunteti insarcinata pana in a treia saptamana de sarcina. Intre saptamanile 2 si 8 dupa conceptie, organele fatului (ca de ex., inima) incep sa se dezvolte si ca urmare, orice mancati sau beti, fumul de tigara sau alte substante la care sunteti expusa, pot sa afecteze fatul.
Exista in jurul meu substante de care ar trebui sa ma protejez?

Evitati expunerea la radiatii, metale grele (plumb si mercur), carbon disulfid si gaze anestezice; expunerea la radiatia ecranelor computerelor pare sa nu fie daunatoare. Vorbiti cu doctorul despre expunerea la locul de munca; daca exista vreun risc va trebui sa folositi echipament de protectie sau, in anumite cazuri, sa obtineti un transfer pe durata de dinainte si in timpul sarcinii.

Expunerea la fecale de pisica

Daca aveti pisica, nu este bine sa veniti in contact cu materiile fecale ale acesteia datorita riscului de toxoplasmoza. Aceasta afectiune nu este periculoasa pentru copii si adulti, insa poate determina la fat malformatii congenitale, inclusiv afectare cerebrala si orbire.

Ce conditii medicale ar trebui tratate inainte de a ramane gravida?

Femeile care au astm, diabet, hipertensiune arteriala, epilepsie, boli de inima, hipotiroidism sau sunt obeze vor avea nevoie de ingrijiri speciale in timpul sarcinii. Tratamentul trebuie, de asemenea, ajustat atat pentru pregatirea pentru a ramane gravida, cat si in timpul sarcinii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Care sunt vaccinurile necesare inainte de sarcina?

In timpul consultatiei preconceptionale medicul va poate recolta o proba de sange pentru a testa daca sunteti imuna la rubeola si varicela; aceste afectiuni, daca ar aparea in timpul sarcinii, pot avea efecte semnificative la nivelul fatului si mamei. Daca o femeie nu este imuna ea va trebui sa fie vaccinata inainte de a ramane gravida si sa astepte 1 luna pana la o noua incercare.

Consultant: Dr. Marius Calomfirescu,
Medic primar obstetrica-ginecologie,
Supraspecializare in medicina materno-fetala
Competenta in ecografie obstreticala si ginecologica

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Sursa: Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri