IN ACEST ARTICOL:
Separarea de partener sau de familie este o situatie din ce în ce mai des întâlnita în societatea noastra.

Despartirea se poate face prin parasirea unuia dintre parteneri a domiciliului fara a depune actele de divort fie legal prin introducerea actelor de divort. Psiholife.ro ne spune ca divortul antreneaza o multime de efecte psihologice negative asupra membrilor familiei. Lisa Parkinson, definea divortul ca un “complex psihosocial urmat de un proces juridic”. In urma divortului

Lisa spune ca au de suferit 6 laturi cum ar fi cea: emotionala, legala, economica, parentala, comunitara si psihologica. Cuplurile aflate în divort pot sa se confrunte cu probleme din toate aceste laturi în acealasi timp, iar conflictul poate sa se raspandeasca repede dintr-un domeniu în altul. Unele cupluri nu pot sa se bucure de intimitate sau nu pot sta separati prea mult timp. Aceste probleme pot duce la o instrainare permanenta, iar înstrainarea poate duce pana la despartire. Incapacitatea de a tolera schimbarea si dezvoltarea unuia dintre parteneri poate produce un divort emotional, fie ca este sau nu însotit de un divort legal.

Conflictul determinat de distrugerea casatoriei este asociat cu dispute legate de alte probleme si cu incapacitatea de adaptare dupa divort. Un indicator foarte des intalnit intr-un divort dificil, si poate singurul, este nerabdarea unuia dintre soti de a termina casnicia cuplata cu lipsa de dorinta a celuilalt. Negarea faptului ca si casnicia este terminata, adesea contribuie la mentinerea conflictului, de vreme ce, chiar si o lupta apriga este preferabila variantei de a lasa partenerul sa plece. Cel care pleaca la rândul sau, se poate comporta cotradictoriu, în modalitati care sugereaza ca are unele dubii cu privire la terminarea definitiva a relatiei. Aceasta ambivalenta poate cuprinde nu numai cuplul care divorteaza, ci si copiii, noii parteneri.

Partenerii la care persista suferinta provocata de pierderea celui de langa el au deseori dificultati în implicarea în relatii si activitati, fie ele noi sau obisnuite. De multe ori ei trebuie sa învete sa se descurce fara a mai depinde de altcineva, ceea ce este foarte greu, daca nu chiar imposibil pentru cei care nu au mai cunoscut un alt fel de trai. Aceasta implica autocunoasterea si autoevaluarea ca fiinta umana independenta. Pentru divortati, aceasta înseamna a învata sa se descurce cu problemele practice de care pâna atunci se ocupa fostul partener.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri