IN ACEST ARTICOL:
Separarea de partener sau de familie este o situatie din ce în ce mai des întâlnita în societatea noastra.

Chiar si în cazul unei despartiri pasnice, nu exista o formula magica pentru rezolvarea acestei situatii. Fiecare copil îsi manifesta suferinta diferit. Maniera în care copilul simte si exprima aceasta situatie depinde de vârsta, temperamentul, afectivitatea fiecarui copil. Reactiile cele mai frecvente sunt: furie, închidere în sine, tulburari de somn, probleme alimentare sau scolare etc.

Copii sunt adesea cei mai afectati atat de divort, cat si de o sittuatie tensionata in casa. Astfel, chiar daca nu abordeaza subiectul direct asa cum adultii sunt obisnuiti, ei transmit nonverbal, atitudinal ceea ce simt.

Adesea copilul simte cand ceva este in neregula; ceea ce este poate pentru noi ceva nesemnificativ, pentru el poate lua proportii catrastrofale si asta pentru ca el inca nu are stabilite acele puncte de reper care sa il ajute sa relativizeze conflictul familial sau situatia tensionata resimtita. De aceea este neaparat necesar sa i se explice clar ce se intampla sau s-a intamplat si care ar fi solutiile cele mai potrivite (mai ales cand se pune problema unui divort) pentru a-i forma o imagine potrivita/ reala.
Parintii adesea considera ca, jucandu-se si fiind pierdut in lumea "jocurilor", (un martor indirect), copilul nu aude si nu vede.

Cand este vorba de voi ca si adulti, de voi ca si parinti, este vital sa va reamintiti ca inainte de drepturile si orgoliile voastre sunt drepturile si zambetul/ fericirea/ binele copilului dumneavoastra!
Evitati sa va mintiti copilul. In cazul unui divort este de preferat sa argumentati corect cu informatii reale. Amintiti-va ca era si este langa voi! De exemplu: "Ne enervam din orice!"; "Mama se intristeaza si se supara cand tata lipseste de acasa sau bea prea mult" etc.

In acelasi timp evitati expunerea copilului in ceea ce priveste posibilitatea unui divort pana acesta nu este o certitudine. Oscilatiile, revenirile si recaderile nu fac decat sa il destabilizeze pe copil. El poate deveni nesigur pe el, timid, timorat. Comportamentul lui se poate schimba: devine tacut in prezenta voastra, agresiv cu ceilalti copii (scoala, gradinita), sfidator negand regulile pana atunci valabile, incepe sa minta, sa se ascunda etc).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri