2 Septembrie 2021 publicat în Nastere 5 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Atunci când ești însărcinată, cel mai probabil, numeroase persoane din jurul tău, de la rude până la prietene și colege de serviciu, îți vor spune multe lucruri despre naștere. Dacă te afli la prima sarcină, acest fapt ar putea să te copleșească emoțional și psihic.

Totuși, multe lucruri vehiculate despre naștere nu sunt neapărat adevărate, deși persistă de decenii. Iată care sunt cele mai frecvente patru mituri legate de prima naștere.

Prima naștere durează întotdeauna mai mult

În realitate, nimeni nu poate prezice de cât timp are nevoie organismul pentru a se pregăti de nașterea propriu-zisă. Durata medie a travaliului la prima naștere este cuprinsă între 6 și 12 ore, însă procesul poate fi mai lung sau mai scurt. Totul depinde de poziția fătului, de greutatea acestuia, de mărimea lui și de forma bazinului tău. Iar pentru ca nașterea să decurgă mai repede, trebuie să lași contracțiile să-și facă efectul și să nu lupți împotriva lor. Pe scurt, trebuie să te relaxezi și să respiri corect, un lucru pe care ar trebui să îl înveți înainte de fericitul eveniment.

Nașterea prin cezariană este mai puțin dureroasă

Operația cezariana este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale din lume în acest moment. Numărul de operații cezariene a crescut mult, în special din cauza înmulțirii sarcinilor la o vârstă mai târzie, care implică mai multe riscuri pentru mamă și făt. Atunci când nu există o patologie evidentă și un risc de complicații, este recomandată nașterea naturală. Aceste aspecte ar trebui să le discuți cu medicul care îți urmărește sarcina, pentru a găsi împreună cea mai bună soluție. O operație cezariană implică riscuri chirurgicale pe care trebuie să le evaluezi cu ajutorul medicului înainte de a lua o decizie. Deși nu ai dureri în timpul acestei operații, fiind efectuată sub anestezie epidurală, este foarte posibil să suferi ulterior. Și, în timp ce unele femei se descurcă foarte bine după o operație cezariană, trebuie avut în vedere faptul că aceasta este o intervenție chirurgicală majoră, care poate afecta și viitoarele sarcini.

Nu poți rezista durerilor nașterii fără anestezie epidurală

Durerea din timpul travaliului este cauzată de contracțiile mușchilor uterini, de presiunea asupra colului uterin, a vezicii urinare și a intestinelor, precum și de acțiunea de dilatare a vaginului. Fiecare femeie resimte această durere diferit și chiar de la sarcină la sarcină. Pentru unele femei, această durere seamănă cu crampele din timpul menstruației, pentru altele, sunt ca o presiune uriașă în abdomen. O pregătire bună pentru nașterea naturală, inclusiv exerciții de respirație efectuate corect, este foarte utilă pentru gestionarea durerii. Trebuie să mai știi că durerea stimulează secreția de endorfine, care ajută la controlarea ei. Poți cere anestezie epidurală în orice moment, cu o excepție: dacă travaliul progresează rapid și se estimează că nașterea va avea loc în maximum 20 de minute, medicul nu va recomanda o astfel de măsură. Motivul este acela că anestezia epidurală te ajută să nu mai simți contracțiile sau dorința de a împinge, iar acest lucru va întârzia nașterea bebelușului. Dacă travaliul progresează încet, este posibil să poți primi o astfel de anestezie, chiar dacă procesul nașterii este destul de avansat.

Este obligatoriu să se facă o epiziotomie

Aceasta este o mică incizie efectuată în perineu, respectiv zona dintre vagin și rect. Medicii efectuează o epiziotomie pentru a facilita trecerea capului bebelușului în timpul nașterii și pentru a preveni complicațiile sau o ruptură vaginală. Însă epiziotomia se practică doar în anumite cazuri, atunci când se consideră necesar din punct de vedere medical, respectiv dacă mama și/sau copilul se află în pericol sau dacă apar complicații, de exemplu, dacă țesuturile vaginale sunt prea rezistente.

Nașterea primului copil reprezintă un eveniment major în viața unui femei. Iar sursele de informare privind acest subiect pot fi numeroase, însă nu întotdeauna corecte. De aceea, este foarte important să vorbești cu medicul care îți urmărește sarcina despre toate temerile tale, astfel încât să te poți pregăti corespunzător pentru venirea pe lume a primului tău copil.

Sursă foto: De la akturer /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri