Experiența nașterii este un subiect delicat, implicând un cumul de emoții și trăiri. Cu toate că fiecare naștere e diferită, travaliul este de cele mai multe ori, lung și dureros. Iar pentru a face această etapă mult mai confortabilă, mămicile au la dispoziție mai multe metode de reducere a durerii. Una dintre acestea este reprezentată de anestezia epidurală, o procedură foarte dezbătută.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, explică ce presupune anestezia epidurală și cât de sigură este aceasta.

Cum și când se administrează anestezia epidurala pentru durerile de travaliu?

Dacă alegi să ți se administreze o epidurală, un anestezist va introduce un ac și un tub mic, numit cateter, în partea inferioară a spatelui. Acul este îndepărtat și cateterul este lăsat pe loc pentru a furniza medicamente prin tub, după cum este necesar. Poți primi o epidurală în orice moment în timpul travaliului - la început, la mijloc sau chiar spre sfârșit – în urma recomandării medicului.

Care este rolul anesteziei epidurale?

„Anestesia epidurală îmbunătățește infinit experiența nașterii, realizând o „bandă” de amorțeală de la buric până la picioare. Permite femeii să rămână trează și vigilentă pe tot parcursul travaliului, să se poată plimba in voie, precum să și simtă presiune atunci când va fi nevoie. Abilitatea de a simți presiunea travaliului în a doua etapă va permite mămicii să împingă atunci când este momentul nașterii copilul. Poate dura aproximativ 15 minute pentru ca procedura să-și facă efectul”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți beneficia de implant dentar dacă suferi de parodontoză, osteoporoză, diabet sau bruxism? Află informații prețioase despre implanturile dentare de la medicul specialist A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România Dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar, îți spune cum să scapi de frica de dentist Foto: Drp8 /Shutterstock

Care este durata de acțiune a anesteziei?

Se administrează atâta timp cât mămica are nevoie. Cantitatea de medicamente care se administreză prin epidurală poate fi mărită sau redusă, după cum este necesar.

O epidurală poate încetini travaliul sau poate duce la o naștere prin cezariană?

Dacă este realizată de către un medic anestezist cu experiență, anestezia epidurală nu creste riscul de cezariană. Dacă se exagerează însă cu administrarea substanțelor, se poate ajunge la sistarea contracțiilor și încetinirea travaliului . Când o femeie are nevoie de o cezariană, de obicei, au fost implicați alți factori, inclusiv dimensiunea sau poziția copilului sau progresia lentă a travaliului din cauza altor probleme.

Există riscuri și efecte secundare pentru mamă? Dar pentru copil?

Cancerul osos: Durerea care nu scade la odihnă este cel mai important simptom 5 Uleiuri esențiale care „miros a Crăciun” și îți aduc sănătatea în casă Importanța îngrijirii orale a cățeilor

Cantitatea de medicamente care ajunge la bebeluș epidurală este foarte mică și nu există dovezi că ar putea provoca vreun rău.

În ceea ce privește mama, epiduralele sunt foarte sigure,iar complicațiile grave sunt extrem de rare. Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor medicamentelor și procedurilor medicale, există potențiale efecte secundare:

Scăderea tensiunii arteriale – Medicamentul poate scădea tensiunea arterială, ceea ce poate încetini ritmul cardiac al bebelușului. Pentru a scădea acest risc, se vor administra lichide suplimentare în prealabil printr-o perfuzie. Uneori, medicul anestezist va administra un medicament pentru a menține tensiunea arterială normală.

Dureri de spate – Spatele inferior poate fi dureros acolo unde a fost introdus acul pentru a administra medicamentul. Această durere nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Nu există dovezi că o epidurală poate provoca dureri permanente de spate.

Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? Horoscopul Italian al Dragostei pentru 2023: Momente de cumpănă pentru unele zodii, noi începuturi sau fericire absolută pentru altele! Previziunile în iubire pe un an pentru fiecare zodie Terapia Bowen – tehnica neuromusculară care stimulează organismul să se vindece

Cefalee – În rare ocazii, acul străpunge învelișul măduvei spinării, ceea ce poate provoca o durere de cap care poate dura câteva zile dacă este lăsată netratată. Dacă apare această situație, discută opțiunile de tratament cu medicul anestezist.

Nașterea este un moment unic și emoționant, iar fiecare mămică ar trebui să fie informată corect pentru a-și putea gestiona trăirile și deciziile în cel mai corespunzător mod.

* Silviu Iștoc este medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invazivă și Medicina materno-fetală. Competențele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invazivă și medicină materno-fetală.

adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie! Cauți haine sport pentru persoane pretențioase? Fii atent la acestea

Foto fr si main: Iryna Inshyna /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri