Odata ce colul uterin este dilatat complet, iar contractiile devin mai energice, trebuie sa impingi si tu, contribuind activ la nasterea bebelusului tau. Medicul care te asista va coordona travaliul si iti va spune in fiecare etapa ce trebuie sa faci.
Cea mai grea incercare la care esti supusa in aceasta faza este expulzia capului copilului, restul partilor corpului fiind expulzate mult mai usor.
Faza de nastere propriu-zisa a bebelusului dureaza aproximativ 1 ora in cazul primei nasteri, iar pentru urmatoarele aproximativ 30 de minute.
Ultima perioada a nasterii- eliminarea placentei
Aceasta perioada are o durata scurta (nu mai mult de o ora) si are loc la cateva minute dupa expulzia fatului. Apar contractii ce cresc in intensitate (suportabile in comparatie cu cele din timpul nasterii) ce au ca scop eliminarea placentei. Contractiile determina desprinderea placentei de uter si eliminarea ei pe cale vaginala impreuna cu o cantitate de sange.
Odata eliminarea placentei fiind incheiata, medicul te va consulta pentru a constata starea organelor genitale in urma nasterii; se va examina colul uterin si se vor constata eventualele rupturi vaginale. Tot acum medicul va coase perineul daca acesta a fost taiat in cursul nasterii.
Nasterea este considerata incheiata la aproximativ 2 ore dupa expulzia bebelusului- in acest interval uterul se mentine in contractie pentru a impiedica pierderile masive de sange.
La sfarsitul nasterii vei face cunostinta cu nou-nascutul pe care vei incepe sa-l hranesti la sanul tau.
De acum vei incepe o noua viata alaturi de copilasul tau, pe care il vei ocroti si ingriji, il vei indruma in viata si mai presus de toate il vei iubi necontenit.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?