Ai ajuns in ultimele luni de sarcina si nu te poti gandi decat la nastere si la cum va decurge ea, la intalnirea cu bebelusul si la cum il vei tine prima data in brate. Insa pentru ca totul sa decurga conform planurilor, trebuie sa te pregatesti din timp si sa reflectezi si la ziua de dinaintea sarcinii.
Deoarece data probabila a nasterii nu este stabilita cu exactitate, femeile ce nasc normal nu pot sti niciodata cu precizie care vor fi ultimele 24 de ore inaintea nasterii. Asa ca ele trebuie sa se preagteasca din timp (cu 1-2 luni inainte de data probabila calculata impreuna cu medicul obtetrician) pentru a face fata cu succes oricarei situatii neasteptate.
In ultima luna de sarcina consultatiile medicale trebuie efectuate saptamanal. De asemenea, in decursul ultimei luni trebuie repetate analizele de laborator necesare gravidei.
La ultima consultatie prenatala vei stabili impreuna cu ginecologul tau detaliile nasterii. Medicul te va examina si va stabili daca poti naste pe cale naturala sau este indicata cezariana. Nu uita sa-l intrebi despre semnele care anunta travaliul si despre cele de urgenta, care anunta nasterea iminenta si necesita plecarea spre maternitate.
Pastreaza o buna comunicare cu partenerul, mergeti impreuna la medic pentru a afla si el diferite informatii care pot fi folositoare. Arata-i unde tii numerele de telefon si bagajul si stabiliti impreuna pasii pe care trebuie sa-I urmati atunci cand se anunta travaliul.
Daca esti deja mamica unui copil mai maricel trebuie sa te gandesti cum vei explica lipsa ta de acasa atatea zile. Pregateste-l pentru intalnirea cu cel mic si explica-i ca vei avea nevoie si de ajutorul sau in cresterea si ingrijirea nou-nascutului. Este bine sa stabilesti din timp impreuna cu rudele cine va avea grija de copil cat timp tu esti plecata la maternitate.
In cazul in care esti ingrijorata sau te framanta ceva, nu ezita sa iti suni ginecologul. Nu te gandi ca il vei deranja cu nimicuri- daca se intampla ceva neasteptat cu tine, suna doctorul care se ocupa de tine chiar si in miez de noapte. Bineinteles daca medicul nu e de gasit, trebuie sa te deplasezi urgent la spital.
Este bine ca in ziua din ajunul nasterii sa te relaxezi si sa te odihnesti pentru ca travaliul va fi epuizant si va necesita multe rezerve fizice si psihice, dar dupa intalnirea cu puiutul tau vei reliza ca efortul a meritat pe deplin.
Un articol de Simona Prodanoiu
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani