Pe masura ce te apropii de nastere, poti observa ca abdomenul sau vei simti ca uterul se contracta pentru 20- 40 de secunde- aceste contractii precoce se numesc contractii Braxton Hicks, numite dupa medicul care le-a descris pentru prima data.
Aceste contractii sunt de obicei neplacute, dar ele reprezinta metoda prin care uterul tau exerseaza si se pregateste pentru travaliu. Uneori, ele pot constitui un semn ca travaliul se apropie, deoarece ajuta la dilatarea colului uterin.
Cel mai frecvent ele apar in ultima parte a sarcinii, pe masura ce te apropii de termen, dar pot aparea si in cel de-al doilea trimestru de sarcina, sau chiar mai devreme.
Uneori, contractile Braxton Hicks sunt atat de puternice si dureroase, incat este greu sa le deosebesti de cele ale adevaratului travaliu. Multe dintre femeile care au mai avut o nastere se prezinta la spital cu contractii Braxton Hicks, crezand ca travaliul a inceput. Mai multe informatii despre semnele care prevestesc travaliul poti citi aici.
Ceea ce face ca acest tip de contractii sa fie greu de diferentiat fata de cele din travaliul propriu-zis este ca ele pot fi uneori regulate (cu durata de 30 de secunde la fiecare 5 minute, tinand chiar cateva ore). Se considera ca travaliul propriu-zis incepe atunci cand intr-un interval de 10 minute ai 5 contractii puternice, fiecare avand o durata de 50-60 de secunde; contractiile din travaliul propriu-zis se insotesc de dureri de spate, dureri pelvine sau dureri abdominale.
Ce poti face daca ai astfel de contractii? In primul rand nu te agita, nu intra in panica si incearca sa te relaxezi. Incearca sa stai putin intinsa in pat sau sa te misti si sa respiri adanc pana ce contractiile trec. Bea multe lichide, deoarece deshidratarea poate cauza contractiile uterine de timp Braxton Hicks. Daca contractiile nu se remit in cateva ore este bine sa mergi la medic.Daca ai contractii devreme in timpul sarcinii este bine ca la controalele medicale prenatale sa discuti aceste lucruri cu medicul care te ingrijeste, pentru a primi cea mai buna ingrijire.
Un articol de Simona Prodanoiu
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români