IN ACEST ARTICOL:
Uneori o femeie, din diverse motive, nu poate naste normal (vagina), astfel ca medicul propune nasterea prin cezariana. Este firesc ca orice gravida care aude ca va naste astfel sa se perie, de fapt, ea se va speria numai cand aude de nastere si totodata se bucura pentru ca va tine copilul in brate si va scapa de tot stresul din perioada gestationala.

Importanta mobilizarii

Dupa operatia de cezariana femeia stie ca prezinta o rana pe burtica ceea ce o determina sa ii fie frica de mobilizare. Nu este bine sa stea la pat pentru ca in cateva zile local cel putin (la nivelul ranii) se vor forma cheaguri de sange si apoi, cand decide sa se miste acestea vor fi mobilizate in organism culminand cu diverse infarcte (cardiace, cerebrale, pulmonare, renale), caz deosebit de grav. De aceea medicii indica inca din prima zi mobilizarea, insa aceasta nu trebuie facuta brusc si nu trebuie sa fie excesiva. Spre exemplu pentru inceput femeia se ridica usor (ca sa nu ameteasca datorita unei posibile hipotensiuni ce poate sa apara la ridicarea brusca) la marginea patului, apoi sta cateva minute. Dupa aceea se poate da jos din pat, usor si poate face cativa pasi singura sau cu ajutor (daca ii este frica). Aceste miscari trebuie sa le faca regulat la cateva ore.

Alaptarea

Femeia inca nu are voie sa faca efort de ridicare spre exemplu, iar bebelusul il va hrani stand culcata pe o parte sau pe o perna inalta rezemandu-se cu spatele.

Ingrijirea ranii

In primele zile pansamentul poate fi schimbat zilnic. Este deosebit de importanta igiena locala, in lipsa respectarii acesteia rana se poate infecta si poate duce la probleme grave, reinterventie chirurgicala, infectie pelvina cu peritonita etc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri