Importanta mobilizarii
Dupa operatia de cezariana femeia stie ca prezinta o rana pe burtica ceea ce o determina sa ii fie frica de mobilizare. Nu este bine sa stea la pat pentru ca in cateva zile local cel putin (la nivelul ranii) se vor forma cheaguri de sange si apoi, cand decide sa se miste acestea vor fi mobilizate in organism culminand cu diverse infarcte (cardiace, cerebrale, pulmonare, renale), caz deosebit de grav. De aceea medicii indica inca din prima zi mobilizarea, insa aceasta nu trebuie facuta brusc si nu trebuie sa fie excesiva. Spre exemplu pentru inceput femeia se ridica usor (ca sa nu ameteasca datorita unei posibile hipotensiuni ce poate sa apara la ridicarea brusca) la marginea patului, apoi sta cateva minute. Dupa aceea se poate da jos din pat, usor si poate face cativa pasi singura sau cu ajutor (daca ii este frica). Aceste miscari trebuie sa le faca regulat la cateva ore.
Alaptarea
Femeia inca nu are voie sa faca efort de ridicare spre exemplu, iar bebelusul il va hrani stand culcata pe o parte sau pe o perna inalta rezemandu-se cu spatele.
Ingrijirea ranii
In primele zile pansamentul poate fi schimbat zilnic. Este deosebit de importanta igiena locala, in lipsa respectarii acesteia rana se poate infecta si poate duce la probleme grave, reinterventie chirurgicala, infectie pelvina cu peritonita etc.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.