Nasterea intarziata (dupa termen) sau sarcina prelungita apare atunci cand femeia nu a nascut pana in 42 de saptamani. In general majoritatea femeilor nasc la aproximativ 38-42 de saptamani, dupa acest termen considerandu-se sarcina intarziata.
O sarcina tardiva creaza anxietate viitoarei mamici si inconfort psihic (nu doar datorita nerabdarii si ingrijorarii cat si din cauza modificarilor hormonale) si totodata impune riscuri pentru sanatatea micutului. Aproximativ 10% din sarcini sunt intarziate peste 42 de saptamani, din care 4% depasesc 43 de saptamani.Cum se calculeaza varsta gestationala si data nasterii?
In mod normal, durata sarcinii se considera a fi de 280 de zile (40 saptamani) incepnand cu prima zi de la terminarea menstruatiei sau de 266 de zile de la ultima ovulatie – pentru un ciclu menstual de 28 de zile. Pentru fiecare zi cu care ciclul menstrual este mai mare de 28 de zile se adauga inca o zi perioadei de gestatie. O sarcina trecuta de acest termen este considerata intarziata si determina asa numitul sindrom de postmaturitate.
Chiar daca femeia isi aminteste exact data primei zi de la ultima menstruatie sau data ultimei ovulatii, totusi se mai efectueaza o serie de investigatii ce vizeaza determinarea varstei gestationale, bazate pe gradul de dezvoltare al fatului si dimensiunile uterului (ecografie), frecventa batailor inimii ale fatului (echografie sau dupa 40 de saptamani cardiotocografia) etc.
Care sunt cauzele sarcinii prelungite?
Cauzele sarcinii prelungite nu se cunosc excat, considerandu-se a fi o asociere de factori genetici, materni si fetali. De asemenea nici mecanismul exact prin care este indus travaliul nu se cunoaste foarte clar, stiindu-se ca sunt implicati factori materni, fetali si placentari.
Se pare ca varsta ar influenta prelungirea sarcinii, astfel incidenta nasterilor intarziate a fost mai mare la mamele foarte tinere aflate la prima sarcina, la mamele prea batrane sau la cele cu sarcini multiple, peste 5-6 feti vii.
Care sunt riscurile nasterii prelungite?
Riscurile sarcinii prelungite sunt in primul rand letale si sarcina trebuie atent monitorizata de medicul ginecolog care investigheaza evolutia si functiile vitale ale fatului, precum si starea mamicii prin efectuarea unor analize la timp foarte scurt.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.