La fatul trecut de termen apare sindromul de dismaturitate caracterizat prin scaderea stratului de grasime subcutanate, diminuarea lichidului amniotic, uscarea si ridarea tegumentelor, patarea tegumentelor si cordonului ombilical cu fecale fetale, agitatie fetala, unghii lungi etc.
Problemele apar in primul rand datorita imbatranirii placentei, care nu mai secreta suficient lichid amniotic, ea fiind totodata cea care asigura nutritia si oxigenarea fatului, acesta fiind expus asfixiei intrauterine etc.
Exista si o evolutie inversa a fatului in unele cazuri (3% din sarcinile peste 42 de saptamani) cand fatul continua sa creasca in burtica mamicii. Acesti copii sunt considerati macrosomi (feti de dimensiuni mari) si apar probleme la nastere datorita dimensiunilor crescute ale fatului , mama neputand naste natural, iar medicul impune cezariana.
De asemenea la nastere copilul prezinta riscuri de afectiuni respiratorii datorita faptului ca pot inhala la prima gura de aer meconiu. In tubul digestiv al copilului exista un lichid galben-verzui numit meconiu, care este format din bila, secretii intestinale si vernix (substanta grasa ce acopera pielea fatului).
De asemenea in cazul nasterilor dupa termen exista posibilitatea unor anomalii. Spre exemplu, cea mai lunga sarcina relatata in istoria medicinei a fost de un an si 24 de zile, copilul nascand-se anencefal (fara creier sau o cantitate foarte mica de tesut nervos intracranian).
Ce este de facut in cazul sarcinii prelungite?
In general prima atitudine este expectativa, in sensul ca dupa depasirea termenului travaliul poate fi spontan, majoritatea femeilor nascand la scurt timp dupa depasirea termenului. In toata aceasta perioada de asteptare medicul face diverse investigatii pentru a urmari evolutia fatului, iar daca apar riscuri sau modificari in sanatatea micutului se impune travaliul indus ori chiar cezariana. Pentru mai multe informatii puteti citi “Nasterea provocata – travaliul indus” si “Nasterea prin cezariana”.
Un articol de Iulia Dibu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri