IN ACEST ARTICOL:
Anestezia epidurala este adesea aleasa de femeile care vor sa remita durerile din timpul nasterii, o treime dintre acestea aleand in timpul travaliului anestezia epidurala. Pentru femeile care nasc prin cezariana anestezia epidurala este o buna alternativa anesteziei generale, permitand mamelor sa isi tina in brate copii, sa ii vada si sa ii alapteze la nastere.

Care sunt riscurile anesteziei epidurale?

Din pacate riscurile sunt destule, unele dovedite, altele banuite.

Astfel anestezia epidurala scade tensiunea arteriala a mamicii, de aceea sub monitorizare, cand se observa acest efect se recurge la perfuzarea gravidei. Scaderea tensiunii arteriale poate duce la o scadere a oxigenarii bebelusului.

Din cauza faptului ca aceasta anestezie relaxeaza muschii pelvisului si cei uterini atat uterul cat si muschii planseului pelvin (perineul) nu isi mai poate exercita functia astfel incat prin contractii ei dirijau capul copilului ca el sa iasa in pozitie normala si totodata aveau functie importanta in impingerea acestuia. De aceea in cele mai multe din cazuri medicul se vede nevoit sa foloseasca forcepsul pentru a putea scoate copilul si de asemenea medicul realizeaza si o episiotomie, o taietura a perineului pe partea posterioara a vaginului (muschii perineali situati intre vagin si anus sunt sectionati pentru ca bebelusul sa aiba mai mult loc si pentru a nu risca o fisura spontana a acestora). Respectiva incizie (episiotomia) se coase ulterior, femeia simtind in urmatoarea saptamana un disconfort la asezare.

Se pare ca episiotomia combinata are si efecte asupra fatului, multi dintre bebelusi suferind de cresterea frecventei respiratorii si a celei cardiace. Morfina se pare ca produce eruptia herpesului bucal la 15 % dintre femei. Tot aceasa anestezie mai afecteaza si secretia hormonului ocitocina, implicat in lactatie dar si in crearea unei legaturi intre mama si bebelus. Astfel in Marea Britanie a fost realizat un sondaj la femeile ce nascusera cu un an in urma pentru a sevedea care sunt mai multumite: cele care au facut epidurala sau cele care nu au ales anestezia? Rezultatul sondajului a scos la iveala faptul ca majoritatea femeilor care au recurs la anestezie epidurala erau nemultumite si acuzau o relatie mai putin stransa cu copii lor.

Anestezicul introdus in corpul mamei ajunge si in corpul bebelusului prin placenta si cordon ombilical, astfel ca micutul se va simti rau o perioada nu numai din cauza efectelor pe care substantele utilizate pentru anestezie le au asupra organismului micutului cat si din cauza ca ficatul acestuia inca u are toate mecanismele metabolice bine dezvoltate, astfel incat substantele anestezice vor persista mai mult timp in organismul bebelusului pana vor fi metabolizate si eliminate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri