In general nasterea normala presupunea pana nu demult efectuarea de rutina a unei epiziotomii, interventie chirurgicala realizata de medicul obstretician ce presupune sectionarea perineului (zona dintre vagin si anus) pentru a facilita nasterea, pentru a elimina riscul de rupturi perineale spontane sau pentru ca situatia la nastere o facea necesara.
Din pacate insa cercetarile efectuate de-a lungul timpului au scos la iveala ca beneficiile acestei interventii nu sunt chiar atat de evidente pentru toate mamicile, ci mai degraba pentru cele care prezinta anumite riscuri. Pentru alte femei insa se pare ca riscurile sunt destul de importante, astfel ca in zilele noastre cel putin teoretic trebuie ca inainte de nastere sa se evalueze starea mamicii, ce riscuri prezinta, se ia in considerare numarul de nasteri precedente, marimea fatului precum si complicatii care pot sa apara in timpul sarcinii. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste epiziotomia in sensul ca unii medici imbratiseaza aceasta tehnica, altii raman rezervati. Discuta cu medicul tau obstretician despre nastere, despre modalitatea producerii ei si despre parerea pe care o are despre epiziotomie.Care sunt avantajele epiziotimiei?
Avantajele sunt multiple si difera de la o mamica la alta in functiile de conditiile personale de nastere:
- Faciliteaza nasterea si scurteaza timpul de travaliu (nu cu foarte mult, aproximativ 10 minute)
- Este utila in cazurile in care bebe este mare si ar iesi cu dificultate prin orificiile fiziologice de nastere
- Previne riscul de ruptura perineala spontana care se vindeca mai greu si cu cicatrici mai mari pentru ca are marginile franjurate
- Previne relaxarile de planseu pelvin
- Previne rupturile anale care s-ar putea intampla prin rupturile perineale spontane care pot avansa pana la nivelul orificiului anal, ducand la incontinenta anala.
- Faciliteaza nasterea atnci cand fatul se afla in pozitie anormala si obstreticianul are nevoie de spatiu pentru manevrare sau introducerea unor obiecte chirurgicale.
Care sunt inconvenientele epiziotomiei?
Acestea sunt:
- Riscul de infectie care se poate propaga la nivelul organelor pelvine
- Cicatrizarea anormala, cu cicatrice prea mare, retractila care impiedica ulterior femeia sa aiba un contact sexual normal, astfel se reface interventia
- Durere locala
- Vindecare greoaie
- Interzicerea actului sexual timp de jumatate de an si reluarea acestuia prin folosirea de lubrefiante
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară