Daca ciclul este neregulat, pentru a depista care este perioada cea mai fertila se pot folosi urmatoarele metode:
Temperatura bazala
Atunci cand o femeie se afla la ovulatie, temperatura corpului ei creste usor. Aceasta mica schimbare poate fi „detectata” daca, in fiecare zi, la aceeasi ora, inainte de a cobori din pat, se masoara temperatura. Este recomandat sa va luati temperatura imediat cum va treziti, zilnic, la aceeasi ora. Temperatura se poate masura oral sau vaginal si pentru a avea niste rezultate mai precise, folositi un termometru special, mai sensibil decat cele pentru febra. Acest termometru are abilitatea de a masura temperatura cu doua zecimi dupa virgula (adica 36, 78 grade C). Aceasta monitorizare trebuie efectuata timp indelungat pentru a intelege si pentru a realiza o schema cu ritmul corpului dumneavoastra. Daca se intampla sa schimbati termometrul, notati acest lucru pentru ca este important.
Image (C): www.shutterstock.com - 5416348. Used under license from Shutterstock.com 11.27.2008
Important! Luati aminte ca temperatura bazala creste cu jumatate de grad cu 24 sau 48 de ore dupa ce ovulatia are loc datorita secretiei de progesteron. Inainte de ovulatie, temperatura bazala este suprimata de secretia de estrogen. Asadar, temperatura bazala inainte de ovulatie este intre 35.8 si 36.7 grade C iar dupa ovulatie poate varia intre 36.5 si 37.2 grade C. Vorbim sigur despre ovulatie daca temperatura bazala se mentine ridicata cel putin trei zile. De asemenea, trebuie sa stiti ca daca ati ramas insarcinata, temperatura bazala ramane aceeasi ca dupa ovulatie, adica usor crescuta.
Atentie! Temperatura bazala poate fi influentata si de factori precum: raceli, medicamente, stres, oboseala, alcool, daca nu luati temperatura la aceeasi ora, daca plecati in calatorii, daca schimbati clima, etc.
In general, fiecare femeie simte cand are loc ovulatia pentru ca in organismul ei apar anumite modificari.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?