Ca regula generala este deasemenea util de retinut cum se calculeaza perioada ovulatiei in cazul ciclurilor care depasesc 28 de zile: aproximativ cu 14 zile inaintea viitoa
rei menstruatii este ovulatia
. Spre exemplu, un ciclu de 30 zile calculat cu metoda calendarului, va avea ovulatia in ziua 16 (de la prima zi a ciclului menstrual). Ciclul de 28 de zile e considerat regulat, avand in principiu ovulatia in ziua 14.
Metoda glerei cervicale
Glera cervicala este mucusul secretat de colul uterin, care isi schimba consistenta si cantitatea pe parcursul ciclului menstrual. Colul uterin si mucoasa vaginala secreta cel mai mult in perioada ovulatiei, de unde denumirea de “perioada zilelor umede”. Este vorba de fapt de glera, secretia mucoasa datorata hormonilor estrogeni.
Glera semnaleaza ca esti in perioada de ovulatie. In aceste perioada vei constata o secretie abundenta, care se deschide la culoare sau incolora, alunecoasa, diferita de secretia din “perioadele uscate” care este putina, consistenta si albicioasa sau poate fi absenta.
Atentie insa, secretiile vaginale normale nu sunt purulente sau urat mirositoare si nu se insotesc de alte simptome genitale.
Temperatura bazala
Metoda masurarii temperaturii bazale orienteaza asupra perioadei de ovulatie, alaturi de glera cervicala. Daca doresti sa observi cum se modifica temperatura corpului tau in functie de fazele ciclului menstrual, iti poti determina temperatura in fiecare dimineata, la trezire, inainte de masa. Astfel poti alcatui grafice cu temperatura bazala.Daca iti determini temperatura timp de mai multe luni, vei observa ca intr-o anumita perioada temperatura bazala este mai crescuta cu 0.5-1 grad Celsius (exceptand conditiile care genereaza independent cresterea temperaturii, inclusiv stresul, lipsa somnului, alcoolul).
Foto: Shutterstock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară