Multe tinere mamici se gandesc deja cu mare emotie si la un al doilea copil, dar trebuie sa aleaga un interval potrivit intre sarcini.
Multe tinere mamici se gandesc deja cu mare emotie si la un al doilea copil, dar trebuie sa aleaga un interval potrivit intre sarcini. De asemenea, trebuie sa informezi copilasul mai mare si sa-l pregatesti pentru aparitia unui fratior sau a unei surioare.

Teoretic poti ramane din nou insarcinata la doar cateva saptamani dupa nasterea primului copil daca nu alaptezi la san. Daca iti hranesti copilul in mod natural, pe toata perioada alaptarii esti protejata de o eventuala sarcina (contracepta amenoreei de lactatie). Dar daca din diferite motive ai ales sa intrerupi alaptatul si nu folosesti o alta metoda contraceptiva este usor sa ramai din nou insarcinata.

Perioada optima intre doua sarcini

Perioada optima dintre doua sarcini recomandata de specialisti este de minim doi ani (indiferent daca nasterea a fost pe cale naturala sau chirurgicala- cezariana)- asta inseamna ca ar trebui sa concepi urmatorul bebelus in momentul in care primul copil ajunge la varsta de 18 luni.

Medicii recomanda o spatiere a a sarcinilor, planificarea lor astfel incat organismul slabit al mamei sa se poata reface si sa acumuleze resursele necesare pentru mentinerea unei sarcini normale si fara complicatii.

Riscul complicatiilor

Intervalul prea scurt sau prea lung intre doua sarcini creste riscul aparitiei complicatiilor pentru nou-nascut si pentru mama.

Daca intervalul de timp scurs pana la o noua sarcina este prea scurt, riscul de a aduce pe lume copii prematuri, subdezvoltati sau cu greutate mica la nastere este foarte mare, deoarece organismul matern nu a avut timpul necesar pentru refacerea rezervelor in vederea sustinerii unei noi sarcini.

Daca perioada dintre cele doua nasteri este mai mare de 5 ani probabilitatea dezvoltarii preeclampsiei sau a eclampsiei in timpul sarcinii este foarte mare. Peeclampsia presupune cresterea tensiunii arteriale peste limite normale si eliminarea unor proteine in urina, iar eclampsia se manifesta prin aparitia convulsiiilor in trimestrul al III lea de sarcina.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca se poate estima riscul aparitiei complicatiilor, care creste cu un anumit pocent cu fiecare luna in plus sau in minus fata de intervalul normal de 18 luni- 5 ani dintre nasteri.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri