Crezi ca pentru a avea o sarcina multipla este nevoie doar de o minune de la Dumnezeu si de predispozitia genetica a femeilor din familia ta pentru sarcinile multiple? Ei bine nu, mai multi factori contribuie la realizarea acestui mister al sarcinii gemelare.
Exista doua tipuri de gemeni: cei dizigoti si cei monozigoti. Gemenii dizigoti rezulta in urma fecundarii a doua ovule de catre 2 spermatozoizi; ei seamana foarte mult intre ei, dar nu sunt identici. Gemenii monozigoti se formeaza in urma fecundarii unui singur ovul de catre 2 spermatozoizi, ovulul fecundat se imparte in doua, rezultand 2 embrioni. Gemenii monozigoti sunt identici, dar sansele ca ei sa se nasca sunt doar de 25%, pe cand dizigotii au sanse de 75%.
Iata cativa factori care influenteaza posibilitatea de a avea o sarcina gemelara sau multipla.
Predispozitia genetica
Varsta, greutatea corporala si inaltimea
Profilul ideal al mamei care are sanse mari sa aiba gemeni este o femeie la vreo 40-45 de ani, destul de inalta si un pic mai “plinuta”.
Daca esti o mamica mai in varsta (peste 40 de ani) ai sanse mai mari decat femeile tinere sa aduci pe lume gemeni, deoarece se crede ca organismul accelereaza procesul ovulatiei pe masura ce inaintezi in varsta si vei avea hiperovulatii. Dar, odata cu inaintarea in varsta, riscurile de avea avort spontan, probleme in timpul sarcinii sau ca bebelusii sa aiba anomalii cromozomiale cresc de asemenea.
Studiile recente au aratat ca mamele cu un indice de masa corporala de minim 30 (ceea ce inseamna obezitate) au sanse semnificativ mai mari sa nasca mai multi copii deodata.
De asemenea, femeile mai inalte au sanse considerabil mai mari decat cele scunde de a aduce pe lume gemeni.
Tratamentele pentru fertilitate
Descoperirile ce au avut loc in domeniul reproducerii si fertilitatii au crescut foarte mult frecventa sarcinilor multiple. Medicamentele care stimuleaza ovulatia, determinand hiperovulatie, sau fertilizarile in vitro, cand in uterul mamei se implanteaza mai multi embrioni, pot determina aparitia sarcinii multiple.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară