Pe o perioada de 8 ani, s-au urmarit aproximativ 18.000 de femei aflate in perioada fertila care nu stiau sa fie infertile. Rezultatele si concluziile s-au bazat pe chestionarele completate in mod regulat de catre femei, chestionare ce cuprindeau dieta zilnica, modul de viata, activitatea desfasurata si starea de sanatate.
S-a evaluat daca dieta bazata pe lactate are vre-o legatura cu infertilitatea anovulatorie si daca aceasta ar fi influentata de continutul in grasimi al lactatelor. Studiul arata ca femeile care consuma cel putin 2 portii de lactate integrale pe zi, au sanse mai mici cu aproape 30% sa dezvolte infertilitate de cauza anovulatorie (infertilitate prin lipsa ovulatiei) in comparatie cu femeile care consuma astfel de lactate o data pe saptamana, sau chiar mai rar.
De asemenea, consumul de lactate degresate a fost asociat cu cresterea nivelului de hormoni androgeni in sange, exact ca in sindromul ovarelor polichistice, sindrom care poate duce catre infertilitate anovulatorie. Produsele lactate scad riscul de a dezvolta rezistenta la insulina si diabet zaharat tip 2, afectiuni care au fost asociate cu tulburari de ovulatie. Astfel, se pare ca produsele lactate ar imbunatati functia ovariana.
Rezultatele obtinute sunt controversate deoarece studiile precedente afirma ca produsele lactate si implicit lactoza continuta in ele ar diminua fertilitatea, afectand functia ovulatorie. Dar, putine studii s-au realizat folosind oameni ca subiecti, iar rezultatele lor nu sunt de incredere.Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară