O cauza frecventa de infertilitate in randul femeilor aflate la varsta reproductiva este o afectiune numita sindromul ovarelor polichistice. Aceasta este cea mai frecventa afectiune endocrina feminina, ea afectand 5-10% dintre femeile aflate in perioada fertila. Boala se manifesta prin oligomenoree (cicluri neregulate), pilozitate accentuata pe corp, obezitate, iar ovarele sunt marite si au un aspect neted, perlat, consecinta lipsei situsurilor de ovulatie.
S-a constatat ca in acesta boala se secreta cantitati mari de insulina (hormon responsabil de utilizarea glucozei din sange). Insulina in exces stimuleaza ovarele sa secrete prea multi hormoni sexuali masculini, responsabili de aparitia hirsutismului, a modelului de distributie masculina a parului, a acneei etc.
Cele mai importante manifestari ale sindromului ovarelor polichistice sunt:
•
Infertilitate sau inabilitatea de a ramane insarcinata din cauza lipsei ovulatiei;• Menstre dureroase (dismenoree);
• Lipsa ciclului menstrual (amenoree);
• Cicluri menstruale rare (oligomenoree);
• Hirsutism (cresterea parului cu distributie masculina: buza superioara, piept, burta, ceafa, etc.);
• Ingrasarea in special pe burta, ceafa, fata (obezitate de tip masculin);
• Acnee, ten gras, matreata;
• Durere pelvina;
• Hipertensiune arteriala;
• Diabet zaharat tip 2
Ovulatia este inhibata de nivelul crecut de testosteron si derivati ai acestuia produsi de ovare. Rezectia portiunilor din ovare care produc acesti hormoni, permite ovulatiei sa aiba loc. Pe acesta observatiei se bazeaza o tehnica moderna numita drilling ovarian, cu ajutorul careia se induce ovulatia in randul acestor femei.
Drillingul ovarian:
Procedeul de drilling ovarian laparoscopic reprezinta un tratament chirurgical ce are ca scop declansarea ovulatiei la femeile afectate de sindromul ovarelor polichistice. In aceasta interventie, anumite portiuni ale ovarului sunt cauterizate cu ajutorul electrocauterului sau laserului. Procedura, efectuata de obicei laparoscopic, consta in perforarea corticalei ovariene pentru a scadea nivelul testosteronului si a facilita eliberarea foliculilor maturi in momentul ovulatiei. Se efectueaza intre 4 si 20 de perforatii in fiecare ovar, fiecare avand aproximativ 3 mm adancime si largime.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară