O metoda contraceptiva destul de comentata, cu pareri pro si contra este steriletul. Acesta, odata montat face parte din corpul tau pentru o perioada de timp (de obicei in jur de 5 ani). Este normal sa te intrebi la ce riscuri te supui, daca se poate intampla ceva rau sau daca protectia este eficienta.
Steriletul se monteaza de catre medicul ginecolog in uter la 6 saptamani dupa nastere sau imediat dupa menstra si ofera o protectie de 97-99%. Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta durerilor din timpul montarii deoarce acestea nu sunt puternice.
Steriletul este de doua tipuri:
- Bioactiv - cu argint, cupru sau chiar si cu hormoni
- Inert - din otel sau plastic
Probleme care pot sa apara:
- afecteaza colul uterin, mai ales daca nu ai avut nicio nastere
- se poate sa accentueze durerile menstruale precum si cantitatea de sange eliminata in timpul menstrei (sunt mai rare in cazul Mirena) si creste astfel riscul de a face anemie
- nu este indicat daca ai avut o sarcina extrauterina pentru ca exista posibilitatea ca sarcina se se formeze in trompa uterina
- te expune diferitelor infectii daca ai mai multi parteneri. Cel mai sigur in acest sens este prezervativul desi nici acesta nu te protejeaza total.
- dureri puternice la cateva zile dupa montare (dispar in timp)
Cum actioneaza steriletul?
Opreste intalnirea dintre ovul si spermatozoid si ca mecanisme secundare acestei “intalniri”: opreste ovulatia, reduce miscarea spermatozoizilor.
Este recomandat controlul medical in primele luni de la montarea steriletului, apoi cel putin o data pe an.
Nu influenteaza in niciun fel actul sexual si poate fi folosit si pentru contraceptia de urgenta, daca este cazul.
De asemenea nu trebuie sa-ti faci griji ca te vei ingrasa, poate doar daca folosesti sterilet pe baza de substante hormonale (acestea sunt mult mai scumpe).
In cazul in care nu te simti bine este indicat sa mergi cat mai repede la medic si sa nu astepti. Se poate sa nu fie tocmai metoda cea mai potrivita de contraceptie. Este insa ideala pentru o femeie care nu mai doreste alti copii sau pentru care administrarea de contraceptive orale este interzisa din diferite cauze.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară