Atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata (multe femei folosesc aceste informatii invers, pentru ca nu isi doresc sa ramana insarcinate) este important sa cunosti care sunt zilele fertile, acele zile in care exista in trompele uterine (in mod normal doar pe una) un ovul care poate fi fecundat. Evident acest ovul ajunge acolo dupa ce ovarul l-a eliminat, adica dupa ovulatie.
Asadar, pentru a calcula zilele fertile trebuie sa stim mai exact cand se produce ovulatia. Exista mai multe metode de calcul a zilelor fertile, ideal este sa le combinati. Insa nu putem calcula ovulatia pana nu cunoastem fazele ciclului menstrual.Notiuni informative despre ciclul mnstrual
In mod teoretic ciclul menstrual dureaza 28 de zile. Ziua 1 a ciclului menstrual este reprezentata de prima zi a sangerarilor menstruale. Aceste sangerari pot dura intre 3 si 7 zile, insa pentru menstruatia mai lunga de 5 zile trebuie sa consultati medicul pentru a vedea daca asa este determinata genetic sau nu cumva aveti vreo afectiune. Pentru ciclul menstrual de 28 de zile se considera ca ovulatia are loc in ziua a 14-a.
Metoda calendarului
In cazul unui ciclul regulat de 28 de zile ovulatia se considera a fi, asa cum am spus mai sus, in ziua a 14-a. Insa mai trebuie sa stim doua informatii inainte de a intelege care sunt zilele fertile: durata de viata a ovulului este de 1-2 zile, iar a spermiilor (spermatozoizilor) durata de viata poate ajunge si la 5 zile. Astfel, daca intretineti un act sexual inaintea ovulatiei, totusi spermiile rezista si este posibil sa fie viabile atunci cand se va produce ovulatia. Astfel, zilele fertile se vor calcula cu 5 inainte de uvulatie (cu conditia sa intretineti contacte sexuale) pana la o zi dupa ovulatie. Adica, daca ovulatia a avut loc in ziua 14, vom considera zile cu grad ridicat de a ramane insarcinate: 10, 11, 12, 13, 14, 15.
Pentru menstruatia neregulata va trebui sa va notati pe un calendar (cum sunt cele speciale pentru notarea menstruatiei dar se poate si pe unul normal.) durata ciclurilor menstruale pe parcursul unui an – veti nota in fiecare luna ziua in care v-a venit menstruatia. Se considera un ciclul menstrual durata situata intre prima zi de sangerare si ultima zi imediat dinaintea urmatoarei sangerari, adica durata dintre doua menstruatii. Se ia in considerare ciclul cel mai scurt si se scad 18 zile (atunci se considera ca ar putea incepe cel mai precoce ovulatia), apoi se vor scadea 11 zile din ciclul care a fost cel mai lung (se considera ca atunci ar putea fi incheiata cel mai tarziu perioada menstruala). Sa presupunem ca cel mai scurt ciclu a fost de 25 de zile. Vom scadea 18, deci din ziua a 7-a ar putea incepe perioada de fertilitate. Apoi sa presupunem ca cel mai lung ciclu menstrual a fost de 30 de zile. Vom scadea 11 zile si vom obtine 19. Se considera ca pana in aceasta zi sunteti fertile. Am dat pur si simplu un exemplu pentru a intelege mai bine, dar este posibil ca perioadele de ciclu menstrual sa aiba alte variatii in cazul fiecareia.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice