IN ACEST ARTICOL:
Fertilitatea este influentata de sanatatea organelor genitale, dar si de echilibrul hormonal. Evidet ca o problema congenitala care apare la nivelul organelor genitale afecteaza fertilitatea, insa nu toate persoanele care acuza infertilitate au aceste probleme, ci di contra, un procent mic prezinta astfel de boli, in rest infertilitatea fiind secundara unor afectiuni dobandite in timpul vietii.

Fertilitatea este influentata de sanatatea organelor genitale, dar si de echilibrul hormonal. Evidet ca o problema congenitala care apare la nivelul organelor genitale afecteaza fertilitatea, insa nu toate persoanele care acuza infertilitate au aceste probleme, ci din contra, un procent mic prezinta astfel de boli, in rest infertilitatea fiind secundara unor afectiuni dobandite in timpul vietii.

Care sunt principalii factori care interfera cu fertilitatea?

Principalii factori care interfera cu fertilitatea sunt atat cei medicali, cat si cei care tin de stilul de viata:
- afectiuni congenitale ale organelor genitale sau hormonale
- dezechilibre hormonale;
- afectiuni ale uterului, uter retrovers, infundarea trompelor uterine sau afectiuni ovariene,
- stresul,
- noxele toxice;
- varsta;
- medicatia;
- surplusul de greutate, obezitatea;
- cofeina in exces;
- tutunul;
- alcoolul in exces etc.

Locul de munca iti poate afecta fertilitatea

Din pacate chiar si locul de munca poate afecta fertilitatea. Sunt unele meserii cunoscute ca prezentand factor de risc pentru infertilitate.

Spre exemplu meseriile in care se lucreaza la temperaturi ridicate predispun barbatii la infertilitate. Testiculele coboara in scrot pentru ca spermiile (spermatozoizii) nu se pot dezvolta la temperatura corpului care este si tempedatura din abdomen acolo unde se afla initial testiculele. Astfel ele coboara in scrot unde temperatura este mai mica si spermatozoizii se pot dezvolta. Barbatii care lucreaza in medii cu temperaturi ridicate cum ar fi cuptoare sau vara in aer liber sunt expusi riscului de infecrtilitate.

Nivelul ridicat de substatnte chimice toxice sau radiatiile duc deasemenea la infertilitate. Spre exemplu studii recente dovedesc ca pesticildele folosite in agricultura si in cresterea animalelor interfera cu functia fertilitatii mai ales la femei. S-a descoperit deasemenea ca aceste pesticide duc si la anumite malformatii ale bebelusului. De aceea se recomanda sa aveti un regim sanatos de hrana si sa spalati si preparati bine alimentele.

Deasemenea femeile care lucreaza cu animale (veterinari, asistente, ingrijitori) prezinta risc mai ales de toxoplasmoza daca intra in contact cu pisicute neingrijite si infectate cu Toxoplasma. Toxoplasmoza creste riscul de avort spontan si aceasta parazitoza este contactata de la pisici.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri