Femeile sunt fertile aproximativ cinci zile pe luna dupa menstruatie, pe o perioada destul de scurta dealtfel si de care cei doi parteneri trebuie sa profite din plin daca doresc sa conceapa un bebe. Insa multipli factori din viata de zi cu zi pot influenta negativ fertilitatea, cum ar fi stresul, anticonceptionalele, lipsa de odihna, temperatura ambianta ridicata, locul de munca sau afectiuni dobandite ori congenitale, dezechilibre hormonale etc.
Metoda calendarului
Chiar daca perioada in care femeia este fertila este destul de scurta, totusi depistarea corecta a ovulatiei si intretinerea contactelor sexuale neprotejate in aceasta perioada face ca sansele de conceptie sa devina maxime. Va invitam sa cititi articolul: “Cum calculezi zilele fertile” pentru a sti exact in ce perioada sunteti fertile.
Stop contraceptivelor!
Cum spuneam mai sus, o serie de facori influenteaza fertilitatea, de aceea medicii indica sa renuntati la anticonceptionale cu jumatate de an pana la un an inainte de a concepe un bebe. Acest gest nu doar iti creste sansele de concepere, ci aduce beneficii sanatatii si echilibrului hormonal, astfel incat conceperea copilului sa se faca pe un fond de sanatate.
Viata sexuala intensa
O viata sexuala intensa, regulata, produce anumite modificari in organismul celor doi parteneri, modificari absolut benefice. Printre acestea, dincolo de echilibrul psihic, apropierea celor doi parteneri, eliminarea stresului etc. se produc si o serie de mecanisme reglatoare ale echilibrului hormonal, precum si cresterea vascularizatiei la nivelul organelor genitale, astfel incat se sporeste intens fertilitatea.
Eliminarea stresului
Un alt factor care impiedica functia fertila este stresul. Acesta aduce si alte “pagube” organismului, producand o serie de tulburari care nu sunt neaparat simptomatice, dar care dureaza un timp lung si care afecteaza considerabil atat fertilitatea, cat si mentinerea ulterioara a sarcinii, alaptarea, perioada de recuperare postpartum sau dezvoltarea copilului. De aceea eliminarea stresului reprezinta un pas important in conceperea unui copil. Formati-va un program pentru bai cu aromaterapie si uleiuri esentiale care cresc relaxante, faceti programare la masaj cel putin o data pe luna, cititi ceva frumos, plimbati-va in fiecare week-end etc.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.