In zilele noastre se intampla des ca prima sarcina sa fie pierduta de cupluri care desi nu au probleme de sanatate, prezinta insa o carenta informationala.
Daca iti doresti sa concepi un copil iti oferim o serie de sfaturi importante atat pentru fertilitate, cat si pentru asigurarea unei sarcini fara probleme.
Cu peste un an si jumatate inainte de momentul in care va doriti sa concepeti un copil
Sfaturile ce urmeaza sunt poate dificile, dar pentru cei ce doresc sarcina fara probleme si copii sanatosi sunt poate chiar obligatorii.
Renuntarea la fumat
Atat femeia, dar si partenerul trebuie sa renunte la fumat cu cel putin un an si jumatate inainte de sarcina. Tutunul afecteaza atat calitatea spermei, cat si fertilitatea ambilor parteneri si calitatea unei viitoare sarcini. Nu este indicat ca mamica sa se reapuce de fumat pana la finalizarea perioadei de alaptare.
Renuntarea la anticonceptionale
Este necesar sa renuntati la anticonceptionale cu asa mult timp inainte de a concepe un copil. Aceasta pentru a reduce riscul infertilitatii, a problemelor in sarcina si in dezvoltarea copilului. Puteti utiliza ca mijloc de contraceptie prezervativul sau... metoda coitusului interruptus.
Analize de specialitate
Luati contact cu un medic obstretician care sa va ghideze perioada de preconceptie si eventual sarcina cand va fi cazul. Trebuie sa faci hemoleucograma completa, analize de biochimie precum colesterol, trigliceride, LDL, HDL, bilirubina, transaminaze, uree, acid uric, creatinina, ferimia, calciu total, calciu ionic, magneziu. Trebuie sa mai faceti analize pentru a vedea de ce boli ale copilariei ati suferit, iar pentru cele care ies negative se va face vaccinare. Atentie!! Rujeola in sarcina poate provoca reale dezastre.
De asemenea se mai cere sumarul de urina, testul Babes-Papanicolau, sumarul de urina, analiza secretiilor, teste pentru virus hepatitic B si C.
Dieta
Se cere de asemenea adoptarea unei diete sanatoase. Eliminati din alimentatie mezelurile, preparatele prajite, grasimile saturate (unt, margarina din vechea generatie, carne de porc, semipreparate, cremele dulci din prajituri, prajiturile din comert, chiar si biscuitii – cititi eticheta produselor pentru a afla ce fel de grasimi contin). Alegeti o alimentatie bazata pe uleiuri naturale, nuci, alune, fructe proaspete, legume proaspete, supe si ciorbe, cereale integrale, lactate, carne de pui si peste - fiarta, la gratar sau preparata la cuptor.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară