“Proiectul propus de expertii ministerului intra in dezbatere publica. Pe durata acestei perioade asteptam propuneri si observatii privind acest subiect important pentru domeniul medical. Proiectul de Lege contureaza cadrul juridic al activitatilor necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu tert donator, care este reprezentat de prevederile din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil”, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii.

Ms.ro

Proiectul de Lege defineste dreptul la reproducere, sanatatea reproducerii umane, tehnologiile de asistare medicala a reproducerii umane, notiunea de donator tert, accesul la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, infertilitatea, fertilizarea in vitro, inseminarea artificiala si donarea de material reproductiv.

De asemenea, in proiect sunt cuprinse prevederi referitoare la unitatile sanitare in care se efectueaza tehnicile si procedurile de reproducere umana asistata, dar si la personalul care realizeaza in practica reproducerea medicala asistata cu tert donator.

In propunerea elaborata de MS, sunt specificate modalitatile de realizare a acestei metode de tratament, procedurile si tehnicile permise si interzise, obligativitatea prelevarii de material reproductiv numai de la donatori in viata, obligativitatea consimtamântului scris, liber, prealabil si expres al donatorului si al cuplului solicitant, precum si obligativitatea informarii asupra riscurilor posibile.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!

Conform proiectului de act normativ, activitatea de reproducere umana asistata medical cu tert donator va fi organizata si controlata de Ministerul Sanatatii, care este autoritatea responsabila in domeniu. Supravegherea si coordonarea activitatilor de reproducere umana asistata medical cu tert donator se va face de catre Agentia Nationala de Transplant.

Vor putea recurge la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, parintii care indeplinesc cumulativ o serie de conditii care vor fi stabilite prin ordin de ministru.

Accesul la reproducerea umana asistata medical cu tert donator va fi permis parintilor care sufera de sterilitate ce nu poate fi tratata prin nicio metoda terapeutica clasica sau interventie chirurgicala, in special in cazul incompatibilitatii imunologice, a existentei unor imposibilitati de contact intre cele doua celule germinative sau a sterilitatii din cauze necunoscute.

Tehnicile de reproducere umana asistata medical cu tert donator vor fi cele realizate in cadrul procedurilor de fertilizare in vitro si de inseminare artificiala.

Criteriile medicale de selectie a tertului donator vor fi aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.

Actul donarii este gratuit, iar identitatea tertului donator este confidentiala.

Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri