22 Octombrie 2012 publicat în Sarcina 21 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Organismul matern se adapteaza perfect in timpul sarcinii, pentru a sustine toate necesitatile noii fiinte care se dezvolta intrauterin.

Modificarile organelor genitale

La nivelul organelor genitale se dezvolta foarte mult vascularizatia. Uterul creste in dimensiuni, iar organele genitale externe devin hiperpigmentate, datorita cresterii vascularizatiei locale.

De aceea colul, vaginul, vulva capata o culoare violacee, iar secretia vaginala este mult mai abundenta.

Modificarea greutatii

In sarcina creste greutatea corporala a mamei cu aproximativ 10-12 kg, prin urmatoarele mecanisme:

  • Cresterea fatului
  • Cresterea uterului si anexelor
  • Cresterea volumului sangvin matern
  • Depozitul de grasimi
  • Edeme (favorizate de scaderea proteinelor plasmatice, indeosebi a albuminelor, care determina trecerea apei din vase la nivelul tesuturilor)

Modificarea aparatului circulator

In sarcina, creste volumul de sange circulant cu aproximativ 1,5 l, pentru a raspunde cresterii vascularizatiei de la nivelul uterului si nevoilor fetale.

Inima se adapteaza acestor schimbari prin cresterea debitului de sange/bataie cardiaca si prin cresterea frecventei cardiace (ritmului cardiac) cu 20 batai/minut.

O femeie gravida va avea pulsul accelerat, in comparatie cu perioada anterioara sarcinii. De asemenea, uterul gravid exercita o presiune crescuta asupra circulatiei de intoarcere venoasa, astfel incat, femeia gravida poate dezvolta hemoroizi sau varice.

sursa foto:shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri