21 Septembrie 2012 publicat în Sarcina 6 share-uri

Anomaliile cromozomiale, precum sindromul Down, pot fi semnalate prenatal, in trimestrul 1 de sarcina, printr-o serie de investigatii, denumite generic dublu test.

Dublu test

Dublu test se poate realiza incepand din saptamana 9 de sarcina, pana in saptamana 14. Dublu test se indica pentru depistarea anumitor anomalii cromozomiale precum:

  • Sindromul Down sau trisomia 21
  • Sindromul Edward (trisomia 18)
  • Sindromul Patau (trisomia 13)
  • Sindromul Turner
In cazul trisomiilor, numarul 21, 18, respectiv 13 arata ce cromozom este in plus, fata de normal.

In mod normal, celulele umane contin 23 de perechi de cromozomi, dintre care, 22 de perechi sunt identice la ambele sexe.

Cea de-a 23-a pereche este formata din doi cromozomi identici X pentru sexul feminin (XX) si o pereche de cromozomi diferiti XY-pentru sexul masculin.

In trisomii exista un cromozom in plus, spre exemplu, in sindromul Down=trisomia 21, exista 3 cromozomi 21, in loc de 2, aceasta fiind o anomalie cromozomiala genetica.

Sindromul Down

Sindromul Down este cel mai frecvent sindrom cromozomial (1/20 000 )nou-nascuti vii. Copiii cu sindrom Down prezinta:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MedLife extinde opțiunile de screening pentru femeile însărcinate cu RUNA, un test prenatal non-invaziv procesat în Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară din București Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu țin de aptitudini.” A fost odată ca niciodată… povestea cu iepurele, broasca și testul de sarcină făcut acasă

sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri