Sarcina si modificarile organismului matern in timpul sarcinii
Sarcina normala dureaza intre 38 de saptamani si 0 zile si 41 de saptamani si 5 zile, la sfarsitul acestei perioade avand loc nasterea la termen. Sarcina normala determina modificari de natura hormonala si ale tuturor organelor si sistemelor materne.
Modificari hormonale in timpul sarcinii
La nivelul creierului, aproximativ in spatele globilor oculari, este situata glanda hipofiza, “comadantul” tuturor glandelor endocrine din organism.
In sarcina, lobul anterior al acestei glande isi dubleaza dimensiunea, pentru a creste secretia de prolactina. Prolactina este hormonul care stimuleaza dezvoltarea sanului in timpul sarcinii si secretia laptelui matern, dupa nastere.
Celulele fetale secreta hormoni proprii care se regasesc in sangele femeii gravide: HCG (gonadotropina corionica umana) si HPL (hormonul lactogen placentar), a caror dozare ofera informatii pretioase despre buna desfasurare a sarcinii.
Placenta secreta atat estrogeni, cat si progesteron, hormonal necesar pentru mentinerea sarcinii.
O alta glanda care creste in dimensiuni in timpul sarcinii este corticosuprarenala, glanda aflata deasupra polului superior al rinichilor.
Hormonii secretati de aceasta glanda sunt necesari pentru a creste volumul plasmatic circulant, astfel incat sa asigure nutritia fatului.
sursa foto:shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.