22 Octombrie 2012 publicat în Sarcina 21 share-uri

Organismul matern se adapteaza perfect in timpul sarcinii, pentru a sustine toate necesitatile noii fiinte care se dezvolta intrauterin.

Sarcina si modificarile organismului matern in timpul sarcinii

Sarcina normala dureaza intre 38 de saptamani si 0 zile si 41 de saptamani si 5 zile, la sfarsitul acestei perioade avand loc nasterea la termen. Sarcina normala determina modificari de natura hormonala si ale tuturor organelor si sistemelor materne.

Modificari hormonale in timpul sarcinii

La nivelul creierului, aproximativ in spatele globilor oculari, este situata glanda hipofiza, “comadantul” tuturor glandelor endocrine din organism.

In sarcina, lobul anterior al acestei glande isi dubleaza dimensiunea, pentru a creste secretia de prolactina. Prolactina este hormonul care stimuleaza dezvoltarea sanului in timpul sarcinii si secretia laptelui matern, dupa nastere.

Celulele fetale secreta hormoni proprii care se regasesc in sangele femeii gravide: HCG (gonadotropina corionica umana) si HPL (hormonul lactogen placentar), a caror dozare ofera informatii pretioase despre buna desfasurare a sarcinii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Incredibila Eclipsă Solară HIBRIDĂ și prima din 2023 (19-20 Aprilie în Berbec): învingem KARMA și plantăm sămânța speranței în sufletul nostru, din care ar putea crește ceva fabulos Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Placenta secreta atat estrogeni, cat si progesteron, hormonal necesar pentru mentinerea sarcinii.

O alta glanda care creste in dimensiuni in timpul sarcinii este corticosuprarenala, glanda aflata deasupra polului superior al rinichilor.

Hormonii secretati de aceasta glanda sunt necesari pentru a creste volumul plasmatic circulant, astfel incat sa asigure nutritia fatului.

sursa foto:shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri