14 Analize medicale pentru primul trimestru de sarcina

12:03, 15 Martie 2013 publicat în Sarcina10 share-uri

Analizele din primul trimestru de sarcina trebuie facute intre saptamanile 11-14.

1 Rh

Rh-ul este un antigen aflat pe globulele rosii, care, la unele femei poate fi absent. Insa, daca Rh-ul tatalui este pozitiv, fatul poate avea sange cu Rh tot pozitiv.

Dupa prima nastere, insa, mama va dezvolta anticorpi, care vor ataca globulele rosii ale fatului dintr-o a doua sarcina.

Citeste si:
Studiu: Sub 80% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă...
Studiu: Sub 80% dintre...

De aceea femeia gravida cu Rh negativ, primeste un vaccin, in cazul in care tatal are Rh pozitiv. Daca tatal este tot Rh negativ, nu este nevoie de nici un tratament.

2 Hemoleucograma

Este folosita pentru a determina starea generala de sanatate a mamei, pentru a diagnostica o eventuala anemie sau infectie care necesita tratament.

Citeste si:
Osteoporoza, boala tăcută a cifrelor mari în România
Osteoporoza, boala tăcută a...

3 Biochimie

Analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale ((acid uric, creatinina si uree).

Valoarea normala a glicemiei este cuprinsa in intervalul 65-110 mg/ 100 ml sange.

4 Serologie pentru hepatite

Virusul hepatitic B si C se pot transmite de la mama la fat, in cursul nasterii, insa riscul scade, daca se adopta toate masurile de tratament indicate.

Hepatita B este cea mai transmisibila forma de hepatita de la mama la fat. Riscul ca fatul sa dezvolte hepatita B este de 10-20% in cazul mamicilor cu antigen HBs pozitiv si chiar 90% daca prezinta si AgHBe.

Daca o femeie insarcinata este depistata pozitiv pentru hepatita B la primele vizite prenatale, va primi imunoglobuline pentru hepatita B.

La nasterea copilului, bebelusul va primi si el o doza de imunoglobulina pentru hepatita B si va fi vaccinat impotriva hepatitei B la varsta de 1 saptamana, 1 luna si 6 luni.

5 Anticorpi pentru Citomegalovirus

Infectia cu citomegalovirus este una din afectiunile incluse in paleta TORCH de analize in sarcina. TORCH este un acronim pentru: Toxoplasma, Rubeola, Citomegalovirus si virusul Herpes simplex.

Infectia cu citomegalovirus poate fi riscanta in sarcina, cauzand probleme nou-nascutilor (anemie, splina sau ficat marite, cap mic, probleme de auz sau vaz, pneumonie, epilepsie, retard mental).

Este cazul femeilor insarcinate care nu au fost expuse virusului CMV inainte de a ramane gravide. Anticorpii de tip IgM arata o infectie acuta, recenta, iar cei de tip IgG definesc o infectie care s-a produs in trecut si nu mai poate afecta sarcina in curs.

sursa foto:sxc.hu


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri