15 Martie 2013 publicat în Sarcina 8 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Analizele din primul trimestru de sarcina trebuie facute intre saptamanile 11-14.

1 Rh

Rh-ul este un antigen aflat pe globulele rosii, care, la unele femei poate fi absent. Insa, daca Rh-ul tatalui este pozitiv, fatul poate avea sange cu Rh tot pozitiv.

Dupa prima nastere, insa, mama va dezvolta anticorpi, care vor ataca globulele rosii ale fatului dintr-o a doua sarcina.

De aceea femeia gravida cu Rh negativ, primeste un vaccin, in cazul in care tatal are Rh pozitiv. Daca tatal este tot Rh negativ, nu este nevoie de nici un tratament.

2 Hemoleucograma

Este folosita pentru a determina starea generala de sanatate a mamei, pentru a diagnostica o eventuala anemie sau infectie care necesita tratament.

3 Biochimie

Analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale ((acid uric, creatinina si uree).

Valoarea normala a glicemiei este cuprinsa in intervalul 65-110 mg/ 100 ml sange.

4 Serologie pentru hepatite

Virusul hepatitic B si C se pot transmite de la mama la fat, in cursul nasterii, insa riscul scade, daca se adopta toate masurile de tratament indicate.

Hepatita B este cea mai transmisibila forma de hepatita de la mama la fat. Riscul ca fatul sa dezvolte hepatita B este de 10-20% in cazul mamicilor cu antigen HBs pozitiv si chiar 90% daca prezinta si AgHBe.

Daca o femeie insarcinata este depistata pozitiv pentru hepatita B la primele vizite prenatale, va primi imunoglobuline pentru hepatita B.

La nasterea copilului, bebelusul va primi si el o doza de imunoglobulina pentru hepatita B si va fi vaccinat impotriva hepatitei B la varsta de 1 saptamana, 1 luna si 6 luni.

5 Anticorpi pentru Citomegalovirus

Infectia cu citomegalovirus este una din afectiunile incluse in paleta TORCH de analize in sarcina. TORCH este un acronim pentru: Toxoplasma, Rubeola, Citomegalovirus si virusul Herpes simplex.

Infectia cu citomegalovirus poate fi riscanta in sarcina, cauzand probleme nou-nascutilor (anemie, splina sau ficat marite, cap mic, probleme de auz sau vaz, pneumonie, epilepsie, retard mental).

Este cazul femeilor insarcinate care nu au fost expuse virusului CMV inainte de a ramane gravide. Anticorpii de tip IgM arata o infectie acuta, recenta, iar cei de tip IgG definesc o infectie care s-a produs in trecut si nu mai poate afecta sarcina in curs.

sursa foto:sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri