Comunicat de presa
In timpul sarcinii, femeia ia decizii atat in ceea ce o priveste pe ea, cat si pentru a oferi un mediu de dezvoltare propice copilului, pentru ca el sa se nasca sanatos. Obiceiurile de zi cu zi se schimba si intervin noi griji si preocupari, intrucat modul in care se simte mama influenteaza in mod direct starea micutului.
De aceea, desi nu a fost inca determinat nivelul sigur de alcool pe care o femeie insarcinata il poate consuma fara a pune in pericol sanatatea fatului, medicii specialisti recomanda eliminarea totala a acestui obicei din rutina zilnica.
Conform studiilor derulate de Alianta Europeana pentru Tulburari din Spectrul Alcoolismului Fetal, alcoolul creste riscul pierderilor de sarcina, cauzand in unele cazuri probleme la nastere sau chiar leziuni la nivel cerebral pentru fat.Repercusiunile observate sunt asociate cu Spectrul Tulburarilor Alcoolice Fetale(STAF), ce include o serie de afectiuni grave, ca Sindromul Alcoolic Fetal, malformatii congenitale, retardare mintala, coordonare motorie ingreunata sau chiar autism.
Riscurile asociate Spectrului Tulburarilor Alcoolice Fetale pot fi evitate prin informarea viitoarelor mamici asupra pericolelor consumului de alcool in perioada sarcinii si prin comportamentul lor responsabil din acest punct de vedere.
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă