Cum să ai o sarcină sănătoasă dacă ai probleme cu greutatea: sfaturi de la un medic ginecolog

24 Ianuarie 2022 publicat în Sarcina 31 share-uri

Când ești însărcinată, este important să mănânci suficient pentru a oferi copilului tău în curs de dezvoltare nutrienții vitali pentru a crește sănătos. Majoritatea medicilor încurajează femeile să ia puțin în greutate în timpul sarcinii, dar ce ar trebui să faci dacă ești deja supraponderală?

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți prezintă riscurile care pot apărea în timpul unei sarcini în care mama este supraponderală, dar și câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare pentru a avea o sarcină sănătoasă.

Un indice de masă corporală (IMC) peste limita normală poate să afecteze capacitatea de a rămâne însărcinată?

„A avea un IMC mare poate afecta fertilitatea prin inhibarea ovulației normale. Chiar și la femeile care ovulează în mod regulat, cu cât IMC este mai mare, cu atât pare să dureze mai mult până apare sarcina. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că pe măsură ce IMC crește, la fel crește și riscul de fertilizare in vitro (FIV) nereușită”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Cum poate un IMC mare să îmi afecteze sarcina?

A avea un IMC ridicat în timpul sarcinii crește riscul apariției diferitelor complicații ale sarcinii, inclusiv:

  • Riscul de avort spontan
  • Diabet gestațional
  • Complicație a sarcinii caracterizată prin hipertensiune arterială și semne de afectare a unui alt sistem de organe, cel mai adesea ficatul și rinichii (preeclampsie)
  • Disfuncție cardiacă
  • Apnee
  • Necesitatea nașterii prin cezariană

Cum ar putea obezitatea mamei să afecteze copilul?

A avea un IMC ridicat în timpul sarcinii a fost asociat cu un risc crescut de apariție a diferitelor probleme de sănătate pentru un copil, inclusiv: defecte congenitale, macrosomie fetală, creștere afectată, obezitate infantilă.

Voi avea nevoie de îngrijire specială în timpul sarcinii?

Dacă ai un IMC de 30 sau mai mare, medicul ar trebui să-ți monitorizeze îndeaproape sarcina. Astfel, îți poate recomanda:

Testarea precoce pentru diabetul gestațional. Pentru femeile cu risc mediu de diabet gestațional, un test de screening este adesea efectuat între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Dacă ai un IMC de 30 sau mai mare, medicul tău îți poate recomanda testul de screening la prima vizită prenatală. Dacă rezultatele testelor sunt normale, probabil că vei repeta testul de screening între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Dacă rezultatele sunt anormale, vei avea nevoie de teste suplimentare. De asemenea, medicul te poate sfătui cu privire la monitorizarea și controlul glicemiei.

Modificări ale ecografiei fetale. O ecografie fetală standard se face de obicei între săptămânile 18 și 20 de sarcină pentru a evalua anatomia copilului. Însă, undele ultrasunete nu pătrund ușor în țesutul adipos abdominal. Acest lucru poate interfera cu calitatea imaginilor fetale. Discută cu medicul tău despre cea mai bună abordare pentru obținerea unei ecografii precise.

Ce poți face pentru a avea o sarcină sănătoasă?

Programează un consult înainte de concepție. Dacă ai un IMC de 30 sau mai mare și te gândești la un bebeluș, discută cu medicul ginecolog. Ți-ar putea recomanda vitamine prenatale și te poate trimite la un nutriționist pentru a ajunge la o greutate sănătoasă înainte de sarcină.

Solicită consultații prenatale regulate. Vizitele prenatale vor ajuta medicul să monitorizeze evoluția sarcinii și sănătatea fătului. Spune-i medicului despre fiecare afecțiune medicale pe care o ai – cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau apneea în somn – și discutați despre ce poți face pentru a le gestiona.

Adoptă o alimentație sănătoasă. Pentru a menține o alimentație sănătoasă și pentru a evita creșterea excesivă în greutate discută un specialist. Reține faptul că în timpul sarcinii, vei avea nevoie de mai mult acid folic, proteine, calciu, fier și alți nutrienți esențiali.

Fii activă fizic. Consultă medicul despre modalitățile sigure de a rămâne activă fizic în timpul sarcinii, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau exercițiile aerobice cu impact redus.

A avea probleme de greutate în timpul sarcinii poate crește riscul de complicații pentru tine și copilul tău. Colaborarea îndeaproape cu medicul te va ajuta să gestionezi riscurile și să promovezi o sarcină sănătoasă.

* Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși.

Foto fr si main: George Rudy /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri