Vergeturile sunt linii inguste de culoare variata, de la roz la purpuriu, care se pot dezvolta pe suprafata pielii. Acestea apar, de obicei, la nivelul burtii sau uneori pe coapse sau sani, pe masura ce progreseaza sarcina.
De obicei, apar in ultimele 3 luni de sarcina, deoarece pielea de pe burta se intinde tot mai mult pentru a permite dezvoltarea copilului.
Vergeturile nu sunt o problema care sa pericliteze sanatatea, dar sunt inestetice si produc disconfort pentru femeie, afecteaza stima de sine, imaginea corporala si pot fi factor de risc pentru depresie sau anxietate.
Care sunt cauzele vergeturilor?
Vergeturile sunt comune in timpul sarcinii, si, desi nu afecteaza sanatatea mamei sau a fatului, sunt un disconfort pentru mama si produc uneori prurit (mancarimi), ca sa nu mai vorbim de efectele cosmetice date de aspectul lor, care pot fi un factor de stres.
Principala explicatie este intinderea fizica rapida a pielii cauzate de cresterea burticii. In timp ce pielea se adapteaza la miscarea continua prin extindere si contractare, in timpul acestor perioade pielea nu are timp insuficient pentru a se adapta. La acest efect contribuie cresterea nivelului de hormoni care atrag apa in piele, ceea ce relaxeaza legaturile dintre fibrele de colagen. Acest lucru face ca pielea sa nu mai aiba aceeasi rezistenta.
Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro
Foto fr si main: Parilov /Shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?