Gimnastica gravidei are rolul de a antrena acele grupe musculare si ligamente care nu sunt incluse in exercitiile sportive obisnuite.
Aerobicul si exercitiile de respiratie ajuta gravida sa se pregateasca pentru nastere prin coordonarea ritmului respirator (exercitiile din timpul sarcinii se fac in expir), pentru a participa activ la actul nasterii si a-si usura durerea.

Tot prin mentinerea tonusului muscular pot fi evitate rupturile perineale si hemoroizii ce pot aparea in urma nasterii normale, iar recuperarea este mai rapida.

Iata cateva propuneri de exercitii pentru gravida

  1. Gravida sta culcata pe spate. Membrul inferior intins se ridica in pozitie verticala, apoi se coboara. In timpul coborarii se executa miscari de rotire a gleznei. Se face miscarea si cu celalalt picior, si se repeta de cateva ori.
  2. Din pozitia culcat pe spate, cu bratele lasate lejer de-a lungul corpului si picioarele indoite, genunchii sunt lasati intr-o parte pana ating solul. Umerii nu se dezlipesc de sol, iar spatele trebuie relaxat. Apoi se repeta miscarea si pe partea cealalta.
  3. Gravida se asaza in genunchi, spirjinindu-se cu palmele de podea, avand bratele perfect intinse, astfel ca se formeaza o linie dreapta intre cap- ceafa- spate. Capul se apleca, spatele se arcuieste (ca pisica) si se revine in repaus.
  4. Pozitie de relaxare: gravida - culcata pe spate, avand o perna sub ceafa astfel incat sa atinga cu umerii podeaua, bratele departate usor de trunchi, cu membrele inferioare usor departate, relaxate, avand sub genuchi o perna facuta sul- respira lejer. Odata cu inspirul se destinde musculatura abdominala anterioara si laterala, dar si perineala.
  5. In pozitia culcat pe spate, cu membrele inferioare indoite, sprijindu-va cu talpile pe podea, se face transferul greutatii din regiunea lombara catre regiunea coccigiana, apoi din nou in regiunea lombara (apasati in dreptul mijlocului si tansferati greutatea spre noada, apoi iar spre mijloc)
  6. Inotul nu se recomanda pana in luna IV, dar din luna a IV a este un sport benefic sarcinii deoarece solicita mai multe grupe musculare,iar greutatea corpului va este mentinuta de apa
  7. Chiar daca nu practicati niciun sport, este recomandata o plimbare lunga zilnic.

Mentine-te in forma pentru tine si copilul tau si nu vei avea probleme in timpul sarcinii. In plus, nasterea va fi mult mai usoara si minunea care o sa vina pe lume o sa fie sanatos si plin de viata.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri