Cand esti insarcinata este important sa eviti bolile infectioase sau parazitare pe care le poti contracta din mancare, precum listerioza sau toxoplasmoza care sunt amenintatoare de viata pentru fat si pot cauza defecte de dezvoltare sau avort spontan. Alimentele pe care trebuie sa le eviti sunt:
- branza proaspata, nepasteurizata precum feta, bria, camembert;
- laptele si sucurile nepasturizate;
- carnea proaspata sau insuficient preparata termic;
- carnea procesata precum, carnatii, parizerul, salamul;
- ouale si preparatele care contin oua precum cremele, maioneza
Pentru ca fierul din vitaminele prenatale poate produce constipatie, este necesar sa consum mai multe fibre in timpul sarcinii decat inainte. Este recomandat sa mananci 20 - 30 de grame de fibre pe zi. Cele mai bune surse sunt fructele proaspete, legumele, painea integrala, cerealele. Exista si tablete, bauturi si alte produse cu continut ridicat de fibre disponibile in farmacii. Hidrateaza-te suficient cand cresti aportul de fibre, pentru ca altfel poti agrava constipatia. Este important sa nu folosesti laxative dacat la sfatul medicului, sau alte remedii populare.
O problema frecventa a gravidelor este pirozisul sau arsura din capul pieptului, care apare dupa masa sau in timpul noptii. Se datoraza presiunii pe care uterul voluminos o exercita asupra stomacului, favorizand refluxul gastroesofagian. Pentru aceasta trebuie sa eviti alimentele care cresc aciditatea gastrica precum dulciurile, carnea tocata, bauturile carbogazoase.
Daca ai frecvent greata, consuma in portii mici si dese alimente usoare precum paine prajita, biscuti, cereale cu lapte sau fructe. Mananca cu cel putin doua ore inainte de culcare si nu te intinde in pat cel putin o jumatate de ora dupa masa. Pentru a combate greata este recomandat sa-ti iei vitaminele inainte de a te culca, dupa ce ai mancat putin si sa nu sari peste micul dejun.
Un articol de Ciprian Chitu
Sursa: Healthy.ro
Iti recomandam si alte articole despre sanatate de pe Healthy.ro
Guarana, noua cafea
Chisturile ovariene
Litiaza urinara sau pietrele la rinichi
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară