Pierderea unei sarcini este o experienta traumatizanta si dificila pentru o femeie, mai ales daca aceasta isi doreste foarte mult un copil, a avut probleme de fertilitate sau a suferit unul sau mai multe avorturi spontane in sarcinile anterioare.
Pierderea unei sarcini este o experienta traumatizanta si dificila pentru o femeie, mai ales daca aceasta isi doreste foarte mult un copil, a avut probleme de fertilitate sau a suferit unul sau mai multe avorturi spontane in sarcinile anterioare.

Avortul spontan reprezinta pierderea unei sarcini inainte de luna a 5 a de sarcina. Studiile arata ca incidenta avortului spontan in randul femeilor insarcinate este de aproximativ 20-25%, riscul de avort spontan crescand pe masura ce varsta partenerilor este mai inaintata.

Riscul de pierdere a unei sarcini este mai mare pana in saptamana a 12 a de sarcina, adica pana la sfarsitul primului trimestru al sarcinii. Odata intrata in cel de-al doilea trimestru de sarcina, riscurile avortului spontan se diminueaza mult.

Factorii de risc si cauzele avortului spontan

Se stie ca fumatul, alcoolul, consumul de cafea sau de droguri, expunerea la substante toxice in perioada sarcinii nu fac bine femeii gravide si nici fatului, ele fiind de asemenea factori de risc pentru producerea unui avort spontan.

Dieta si alimentatia nesanatoasa a gravidei, precum si carenta de acid folic pot creste riscul de producere a avortului spotan.

Varsta inaintata a mamei (peste 35 de ani), istoricul de avorturi spontane anterioare, tulburarile autoimune sau eventualele boli cronice de care sufera mama (in special diabetul necontrolat) pot constitui si ele cauze ale pierderii spotane a unei sarcini.

Unul din doua avorturi spontane sunt cauzate de anomaliile fatului, survenite in primul trimestru de sarcina, atunci cand are loc organogeneza. Alte cauze ale pierderii unei sarcini sunt reprezentate de afectiuni ginecologice, malformatii ale organelor genitale, infectii sau traumatisme ale gravidei pe parcursul sarcinii.

Care sunt semnele si simptomele avortului spotan?

Sangerarea vaginala reprezinta un semn cert de pierdere a sarcinii, mai ales daca este insotita de crampe abdominale, pelvine sau dureri lombare (de spate). Daca durerile isi fac aparitia, ele traduc faptul ca cervixul se dilata, iar avortul nu mai poate fi evitat.

Daca pierderea sarcinii se produce complet, semnele si simptomele dispar dupa aproximativ 12 ore, dar prezentarea la medic in vedera examinarii nu trebuie sa lipseasca.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri