Poftele si preferintele alimentare din timpul sarcinii se datoreaza variatiilor hormonale care modifica perceptiile gustative ale femeii insarcinate- uneori si femeile aflate in perioada menstruatiei au unele pofte.
Aceste preferinte alimentare se manifesta in mod diferit: nevoia imperioasa de a manca un anumit aliment in toiul noptii, preferinta pentru un aliment favorit in fiecare zi, sau pofta pentru alimente care nu erau agreate de gravida inaintea sarcinii. In foarte putine cazuri femeile insarcinate nu se confrunta cu astfel de pofte.
Mituri…
Pe seama poftelor din timpul sarcinii s-au nascut numeroase mituri populare. Unii spun ca poftele apar pentru ca bebelusul din burtica ar dori sa manance un anumit aliment, aceasta preferinta fiindu-i transmisa mamei.
In general mamicile se tem de faptul ca nesatisfacerea acestor pofte ar face rau fatului, ar putea provoca avort spontan sau ca cel mic s-ar naste apoi cu semne corporale in forma alimentului poftit si neconsumat cand intervine pofta.
Toate acestea sunt numai mituri, lucruri neadevarate despre preferintele alimentare ale femeii gravide. Ele nu fac rau fatului, ci doar predispun viitoarea mama la acumularea mai multor kilograme in timpul sarcinii decat este normal.
Poftele variaza
Studiile au aratat ca preferintele alimentare ale gravidei variaza pe parcursul sarcinii. In primul trimestru de sarcina, gravidele percep mai bine gustul amar si refuza alimentele care au acest gust ca un mecanism de protectie fata de substantele toxice care i-ar putea face rau fatului.
In cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, femeile insarcinate prefera sa manace alimente sarate, care pot trada o nevoie a organismului pentru sodiu, si acre (muraturi, chipsuri, fructe). Apare foarte frecvent si pofta pentru dulciuri, cum sunt ciocolata, inghetata sau fructele, sau pot aparea pofte pentru asocieri ciudate intre alimente, cum ar fi mere cu ketchup.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară