Multe dintre femeile gravide se confrunta cu pofte acute pentru anumite alimente, dar aceste pofte nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare deoarece ele sunt absolut normale.
Multe dintre femeile gravide se confrunta cu pofte acute pentru anumite alimente, dar aceste pofte nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare deoarece ele sunt absolut normale.

Poftele si preferintele alimentare din timpul sarcinii se datoreaza variatiilor hormonale care modifica perceptiile gustative ale femeii insarcinate- uneori si femeile aflate in perioada menstruatiei au unele pofte.

Aceste preferinte alimentare se manifesta in mod diferit: nevoia imperioasa de a manca un anumit aliment in toiul noptii, preferinta pentru un aliment favorit in fiecare zi, sau pofta pentru alimente care nu erau agreate de gravida inaintea sarcinii. In foarte putine cazuri femeile insarcinate nu se confrunta cu astfel de pofte.

Mituri…

Pe seama poftelor din timpul sarcinii s-au nascut numeroase mituri populare. Unii spun ca poftele apar pentru ca bebelusul din burtica ar dori sa manance un anumit aliment, aceasta preferinta fiindu-i transmisa mamei.

In general mamicile se tem de faptul ca nesatisfacerea acestor pofte ar face rau fatului, ar putea provoca avort spontan sau ca cel mic s-ar naste apoi cu semne corporale in forma alimentului poftit si neconsumat cand intervine pofta.

Toate acestea sunt numai mituri, lucruri neadevarate despre preferintele alimentare ale femeii gravide. Ele nu fac rau fatului, ci doar predispun viitoarea mama la acumularea mai multor kilograme in timpul sarcinii decat este normal.

Poftele variaza

Studiile au aratat ca preferintele alimentare ale gravidei variaza pe parcursul sarcinii. In primul trimestru de sarcina, gravidele percep mai bine gustul amar si refuza alimentele care au acest gust ca un mecanism de protectie fata de substantele toxice care i-ar putea face rau fatului.

In cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, femeile insarcinate prefera sa manace alimente sarate, care pot trada o nevoie a organismului pentru sodiu, si acre (muraturi, chipsuri, fructe). Apare foarte frecvent si pofta pentru dulciuri, cum sunt ciocolata, inghetata sau fructele, sau pot aparea pofte pentru asocieri ciudate intre alimente, cum ar fi mere cu ketchup.


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri