Perceptia majoritatii populatiei este ca tratamentul stomatologic este contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca aceasta ar dauna fatului. De asemenea, multe femei considera ca este normal ca in timpul unei sarcini sa aiba probleme cu dintii si chiar sa-i piarda. De aceea multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului, nici in cazuri de urgenta. Dar sa vedem daca toate aceste conceptii sunt sau nu intemeiate.
Da, in general se recomanda evitarea tratamentelor stomatologice de rutina sau a celor din motive estetice si amanarea lor pana si dupa nastere. Dar urgentele se pot trata si trebuiesc realizate deoarece infectia de la un dinte se poate raspandi in tot organismul pe cale sangvina, fiind astfel mai daunatoare fatului decat interventia stomatologica.
Care sunt perioadele cele mai importante ?
Trimestrul 1 si 2 pun probleme
In trimestrul 1, cand are loc dezvoltarea organelor fatului (organogeneza), este de preferat amanarea interventiilor pana in trimestrul al doilea, cand organogeneza se incheie.
Amanarea se face cu scopul minimalizarii oricarui potential risc de avort spontan sau de aparitie a anomaliilor de dezvoltare. Aceste anomalii pot aparea dupa administrarea unor substante cu efect teratogen, substantae care se regasesc si in practica stomatologica.
Dar urgentele trebuiesc tratate chiar si in acest prim trimestru. Atentie insa la substantele anestezice. Desi s-a demonstrat ca adrenalina nu are nici un fel de efect asupra fatului (cu conditia sa nu fie injectata intravascular ), unii medici considera ca este contraindicata utilizarea ei in timpul sarcinii. Si o radiografie dentara poate fi facuta in trimestrul 1, insa doar in caz de urgenta si cu protectia abdomenului mamei si mai nou a glandei tiroide, chiar daca tehnica si aparatura evoluata de radiologie administreaza o doza de radiatii mult mai scazuta decat acum cateva decenii.
Radiografiile de rutina si cele pentru tratamente non- urgente se recomanda a fi amanate pana dupa nastere.
In trimestrul al treilea iarasi este de preferat sa nu se intervina stomatologic pentru ca stresul si anxietatea pe care le resimt multe paciente la dentist pot provoca nasteri inainte de termen. Dar daca exista o situatie de urgenta, tratamentul nu se va amana.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară