Perceptia majoritatii populatiei este ca tratamentul stomatologic este contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca aceasta ar dauna fatului. De asemenea, multe femei considera ca este normal ca in timpul unei sarcini sa aiba probleme cu dintii si chiar sa-i piarda. De aceea multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului, nici in cazuri de urgenta. Dar sa vedem daca toate aceste conceptii sunt sau nu intemeiate.

Ce complicatii dentare pot sa apara in timpul sarcinii?

Gingivita de sarcina

-cea mai frecventa afectiune, fiind favorizata de cresterea de hormoni estrogeni.

Dar factorii determinati ai gingivitei sunt:

-lipsa igienei bucale si prezenta placii bacteriene .

Gingivita se manifesta prin: gingii marite de volum, de culoare rosu aprins, de consistenta moale, ce sangereaza foarte usor la masticatie, periaj.

Prevenirea acestei afactiuni consta intr-o igiena riguroasa pe toata perioada sarcinii. In caz de aparitie a gingivitei, tratamentul consta tot in igiena riguroasa initiate in cabinetul stomatologic prin: dusuri medicamentoase, detartraj, spray-uri, apa de gura cu clorhexidina si colutorii medicamentoase.

Tumorile din timpul sarcinii sunt mai putin frecvente. Ele pot ingreuna masticatia, inghititul, vorbitul si pot da dureri sau disconfort.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Se datoreaza unor gingivite sau boli periodontale netratate.

Mai pot sa apara si infectii sau gangrene la dintii netratati inainte de sarcina, fracturi dentare. Daca durerea este prea mare sau daca problema se poate rezolva rapid si usor medicul stomatolog poate sa aleaga un tratament care sa nu dauneze sarcina.

Tratamentul de albire a dintilor este bine sa fie amanat pana dupa nastere.

Prevenirea acestor afectiuni nedorite se poate realiza prin :

- programarea la medicul stomatolog si rezolvarea problemelor dentare (carii , gangrene ,infectii dentare) inainte de perioada de sarcina, femeia gravida fiind mai expusa complicatiilor dentare

- periajul dentar corect realizat de doua ori pe zi cu paste cu flor si folosirea atei dentare

- schimbarea pastei de dinti daca apare senzatia de greata sau voma

- apele de gura bogate in flor

- aport alimentar bogat in vitamina (A, C, D) ,calciu ,fosfor

- reducerea consumului de dulciuri pentru ca ele pot cauza depunerile de placa bacteriana si tartru


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri