Testul se adreseaza in general gravidelor cu varsta mai mare de 35 de ani, deoarece au un risc crescut de a duce pe lume un copil cu malformatii sau boli genetice, cum este sindromul Down. Amniocenteza poate depista anumite afectiuni congenitale si poate avertiza medicul in privinta unor probleme ale sarcinii, sau poate la fel de bine sa linisteasca viitoarea mama cu privire la sanatatea bebelusului. Unele femei aleg sa faca testul doar pentru a fi linistie, desi medicul nu indica amniocenteza ca fiind necesara.
Daca gravida are un istoric familial de boli genetice, cu siguranta va avea indicatie de a efectua o amniocenteza.
In ce consta amniocenteza?
Medicul care efectueaza amniocenteza va introduce un ac lung si foarte subtire in abdomen, pana in cavitatea amniotica, pentru a recolta o proba de lichid amniotic. Toata aceasta procedura se realizeaza sub ghidaj ecografic pentru manevrarea cat mai corecta a acului.
Amniocenteza este la fel de dureroasa ca si o simpla injectie si ea nu dureaza decat 1 minut sau 2, deci gravida nu ar trebui sa se ingrijoreze pentru aceste aspecte.
Dupa recoltare, lichidul este trimis la un laborator de analize, unde celulele sunt insamantate pe medii de cultura. Din aceste culturi, se analizeaza cromozomii celulelor fatului, si se masoara nivelul de AFP (alfa feto proteina) din lichidul amniotic- nivelurile crescute de AFP din lichidul amniotic au foarte mare sensibilitate si pot sugera risc de malformatii fetale.
Care sunt complicatiie amniocentezei?
Amniocenteza este considerata o procedura destul de sigura, dar exista cateva cazuri in care pot aparea complicatii. In 1 din 200 de amniocenteze poate aparea avort spotan, dar procentul este inca destul de mic.
Deoarece se desfasoara in conditii sterile, foarte rar pot aparea infectii care sa duca la pierderea sarcinii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară