Cum se dezvolta bebelusul?
Nazdravanul tau cantareste acum 17 grame… destul de mult pentru un ghemotoc care nici nu a facut ochisori bine. Vasele de sange ale fatului sunt bine dezvoltate si vizibile, iar inima pompeaza cam 250 de mililitri de sange pe zi. Deoarece incep sa se formeze reflexele, micutul ar putea fi surprins la ecograf sugandu-si degetul.
Ce se intampla cu mama?
Incepi sa te simti oarecum ciudat dat fiind faptului ca iei proportii, iar sarcina ta devine cat se poate de vizibila. In loc sa te concentrezi pe kilogramele pe care le acumulezi, mai bine te-ai preocupa sa ai o viata sanatoasa pentru a aduce pe lume un bebelus sanatos.
Cerintele de sange la nivelul uterului cresc, asa ca si inima ta incepe sa faca mai multa treaba, pompand tot mai mult sange pe masura ce sarcina ta avanseaza. Doctorul iti poate propune dozarea alfa feto proteinei (AFP) pentru a detecta diferitele defecte de tub neural ale lui bebe.
Sfaturi utile pentru aceasta saptamana
Dieta zilnica trebuie sa contina numai alimente sanatoase, dar chiar si asa nu poti manca fara limita. Incearca sa nu depasesti 300-500 de calorii zilnic fata de ratia unei femei normale.
Citeste, intreaba medicii, asistentele, prietenele care sunt mamici despre modalitatile prin care poti naste. E util sa te acomodezi cu tot ceea ce tine de nastere din timp, pentru ca nimic sa nu te ia prin surprindere.O idee buna ar fi sa faci burticii tale cate o poza in fiecare zi si sa pui aceste poze intr-un album de sarcina. Aceste amintiri vor fi printre cele mai placute peste ani, vazand cum a crescut burtica, si astfel si bebe, in fiecare zi a sarcinii tale.
Kidz iti doreste sarcina usoara!
Un articol de Simona Prodanoiu
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români