Placenta reprezinta acea membrana care inveleste sacul amniotic in care se dezvolta copilul si asigura schimburile de substante intre mama si fat. Invelisul exterior al placentei, corionul, trimite mici proiectii microscopice, ca niste degete, in peretele uterin. In mod nosram, aceste adancituri de ancorare numite vilozitati coriale nu trebuie sa fie foarte adanci, caci in caz contrar sarcina si eliminarea placentei vor fi foarte dificile, riscanduse nastere prematura si hemoragii importante la nastere.

In cazul celor care prezinta cicatrici pe uter (nastere prin cezariana, avorturi etc) sansa ca placenta sa incerce sa adere mai adanc la zona cicatriciala a uterului este mai mare.

Care sunt simptomele placentei accreta?

Din pacate placenta accreta nu prezinta o simptomatologie, astfel femeia gravida nu prezinta niciun simptom pana la nastere.

Cum se pune diagnosticul de placenta accreta?

Diagnosticul se pune doar in momentul sarcinii. Din pacate vilozitatile coriale nu pot fi observate prin ecografie, insa dupa structura peretelui uterului pot fi banuite, putandu-se observa mai bine la ecografie transvaginala. Insa nu se poate pune diagnosticul cu certitudine pana in momentul nasterii. Este bine ca suspiciunea sa fie ridicata prin investigatii ca mediul sa poata lua o atitudine favorabila pentru femeia gravida.

Tratamentul placentei accreta

Placenta accreta nu are tratament la momentul actual. Insa daca medicul suspicioneaza posibila existenta ii va recomanda femeii gravide sa faca repaus si sa se alimenteze corect pentru o dezvoltare cat mai buna si mai rapida a copilului, caci placenta accreta se asociaza frecvent cu nasterile premature. La nastere, pentru ca placenta este prea adanc inserata, prezinta dificultati mari in eliminarea acesteia, soldandu-se cu hemoragii masive. Daca situatia este foarte serioasa, se vor lua masuri pana la excizia totala a uterului, sau a unei portiuni din acesta (atunci cand este focala). Pentru mamele care doresc sa mai aiba copii, unii medici lasa placenta in interiorul uterului. Acest lucru este posibil doar la pacientele stabile, insa exista riscul de sangerari tardive.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri